Principiile permaculturii - Principiul. 1 - Observa si interactioneaza

Principiul 1: Observă și interacționează

Cine se plimbă cu încântare în fiecare dimineață prin grădina proprie, se uită la ce plante au mai crescut, ce insecte se înfățișează pe frunze și ce păsări vizitează grădina, sigur cunoaște acest principiu și îl aplică conștient pentru a decide lucrările de peste zi. Acesta este, așadar, Principiul 1: Observă și interacționează.

Proiectanții folosesc observarea conștientă a mediului înconjurător pentru a lua decizii! Totodată, o aplică pentru a face anumite schimbări în sistem și pentru a căuta noi legături între elemente. 

Folosim acest principiu când suntem pe teren la studiile de fezabilitate și încercăm să „citim” peisajul la fel cum am citi într-o carte scrisă de inteligența naturii. Multe din deciziile de design pe care le luăm nu sunt fixe, tocmai pentru că țin cont de principiul observării și al interacțiunii. Ținem cont de dimensiunea timpului și oferim mai multe soluții pentru un anumit sistem în funcție de evoluția temporară a acestuia. Evoluția va fi urmărită, bineînțeles, prin observarea periodică. 

Un exemplu simplu poate fi cazul unui client care își dorește cu stăruință smochini în mica lui grădină din spatele casei, aflată într-o zonă unde înghețurile timpurii sunt frecvente toamna. Primul gând ar fi să convingem clientul că smochinii nu pot crește sub nici o forma în grădina lui. Însă, folosind acest principiu, putem introduce un singur smochin cât mai adaptat zonei respective și putem instrui clientul să observe dezvoltarea acestuia pe parcursul a câțiva ani de zile. Astfel, îl implicăm într-un proces activ de observare și de luare a deciziilor în urma căruia poate să aleagă să extindă sau nu plantația de smochini.


______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?