Movile facute de cartite in zona de foioase

Cum scapi de cârtițe în mod ecologic?

Poate și tu te numeri printre cei care sunt convinși că o bună parte din stricăciunile din grădina sa sunt făcute de către… cârtițe. Dacă e așa, sigur ai încercat să îți salvezi legumele de dăunători apelând la diferite metode, tradiționale sau nu, dar cu siguranță ineficiente. Dar dacă ți-am spune că, de fapt, cârtițele sunt unele dintre animalele cele mai neîndreptățite din grădina ta? La o privire mai îndeaproape, ai putea ajunge chiar să le consideri a fi niște animale folositoare. Și asta pentru că ele sunt insectivore și se numără printre cei mai buni prieteni ai grădinarilor, în ciuda faptului că sunt considerate a fi o specie dăunătoare. Concret, cum te ajută cârtițele? Pe lângă eliminarea unei cantități considerabile de nevertebrate care pot fi dăunătoare culturilor tale, cârtițele mobilizează solul din straturile adânci, promovează regenerarea acestuia și permit aerarea terenului.

Dar de unde faima nedorită pe care au dobândit-o cârtițele? Din cauza metabolismului lor foarte rapid, cârtițele au nevoie să mănânce greutatea lor în prăzi, în fiecare zi, iar în timp ce sapă căutând prada, ele rup rădăcinile plantelor, putând cauza stricăciuni.

Probabil îți este cu atât mai greu să știi ce să faci dacă abia te-ai mutat la țară, dar iată câteva metode cum să scapi de cârtițe în mod ecologic, dacă ești sigur(ă) că te deranjează prezența lor. Poți învăța mai multe despre grădina ecologică și despre permacultură din Cursul de grădinărit ecologic de la IncrEdible.

Fă cunoștință cu… cârtița

Cartita care iese din tunel
Cum arată o cârtiță?

Cârtița (Talpa europaea) este un mamifer insectivor care aparține familiei Talpidae, trăiește sub pământ, sapă galerii complexe care conduc la o cameră centrală. Grămezile de pământ scoase la suprafață, pe care le-ai observat de multe ori, sunt ceea ce a rămas în plus de la săparea galeriilor. Cârtița traiește în toată Europa, în zone de păduri de foioase, la marginea râurilor sau inclusiv în zone nisipoase, condiția fiind ca solurile să fie bogate în materie organică, cu conținut mare de humus. Cârtița are o mărime între 115 și 158 mmm, cu o greutate între 47-100 g. Corpul este cilindric, iar blănița neagră este catifelată; picioarele anterioare sunt scurte, cu gheare puternice, potrivite săpatului, cap conic, cu bot alungit și ochi foarte mici. Chiar dacă nu are un pavilion exterior al urechilor, aceasta aude și miroase foarte bine. Consumă preponderent râme, insecte adulte și larve, moluște terestre, furnici, miriapode și alte nevertebrate. Cârtița face un cuib pe an, în perioada aprilie-mai, iar gestația durează 4 săptămâni, după care femela naște 3-7 pui fără par. Aceasta poate trăi 3-5 ani.

Ce să faci la primele semne de cârtiță?

Cum spuneam, cârtița este folositoare prin distrugerea multor larve din sol, afânarea și îmbunătățirea drenajului intern al apei. Dacă totuși dorești să o îndepărtezi din grădina ta, pentru a urma un tratament eficient, este important să iei în considerare trei pași esențiali.

Identifică dăunătorul

La fel ca în cazul oricărei afecțiuni din livadă sau din grădină, primul lucru de făcut este să identifici tipul de dăunător sau de boală pe care dorești să îl controlezi.

Pentru a recunoaște prezența cârtițelor, principalele semne sunt tunelurile, movilele și vizuinile (ca în imaginea de mai jos). Cârtițele lasă la suprafața solului movile de pământ proaspăt și fin, în general în formă de semilună.

movile de pământ rezultate de la saparea tunelurilor facute de cartite
Movile de pământ rezultate de la săparea tunelurilor făcute de cârtițe

Evaluează problema

Odată identificat tipul de mamifer care îți vizitează nepoftit grădina sau livada, este important să stabilești dacă pagubele pe care le provoacă sunt chiar atât de mari încât să fie necesar un control asupra acestora.

Pentru a se putea hrăni, cârtițele au nevoie de soluri profunde, cu pământ umed și nu prea compact, bogat în vietățile menționate anterior. Din acest motiv, cârtițele sunt bioindicatori puternici ai sănătății solurilor, deoarece sunt foarte sensibile la poluanții mediului și trăiesc numai acolo unde este disponibilă hrana.

Nu uita că, pe lângă sărăcirea și degradarea solurilor, ființa umană este principala amenințare a cârtiței, întrucât aceasta consideră că dăunează culturilor și grădinilor prin dezvoltarea galeriilor, deși, în realitate, activitatea sa poate fi benefică.

Apelează la opțiuni acceptabile, pentru a rezolva problema

Fiind un animal greu de văzut, strategiile de control al prezenței cârtiței sunt, de obicei, extrem de agresive, chiar cu riscul de a afecta siguranța restului locuitorilor și utilizatorilor grădinii.

Îți recomandăm să eviți folosirea momelilor toxice, a capcanelor și a fumigației, nu doar pentru că sunt mai degrabă ineficiente, ci și pentru că sunt periculoase pentru tine ca și grădinar și afectează produsele care se extrag din grădină, ajungând în hrana ta (prin condimente sau plante aromatice). 

Poți controla cârtițele în mod ecologic!

Dacă nu le știai, iată câteva din soluțiile naturale pentru a ține cârtițele la distanță

Metoda excluderii

Scopul este de a preveni intrarea acestor mamifere în grădina sau livada ta. Instalează o plasă de sârmă adâncă de 60 cm în jurul zonei de protejat, cu o înălțime de cel puțin 30 cm deasupra suprafeței.

Este o metodă eficientă atunci când dorești să protejezi o livadă sau unele plante individuale de cârtițe și poate fi chiar eficientă pentru a preveni accesul altor animale în acea zonă.

Dispozitive de respingere

Acestea sunt niște dispozitive de curăţare pe care le poți instala ca ţăruşii, în pământ, unele cu ultrasunete, altele vibratoare şi chiar ca roţi decorative.

De asemenea, sticlele refolosite pentru a exercita vibrația au raportat rezultate eficiente, fiind o modalitate simplă de a alunga cârtițele. Sunt foarte ușor de așezat: în fiecare gaură de cârtiță pune o bară de metal și deasupra, o sticlă din sticlă, cu susul în jos. Cârtițele sunt foarte sensibile la vibrații, iar cea produsă de sticla din sticlă în contact cu bara de fier le deranjează și o vor evita, plecând.

Preparate din legume

Există două preparate care se remarcă prin eficacitatea lor:

  1. Amestecul din usturoi și ardei iute: marinează o lingură rasă de ardei iute, un cap de usturoi (nedecojit) într-un litru de ulei vegetal, timp de 15 zile. După acest timp, îndepărtează usturoiul și adăugă o lingură de săpun. Aplică, prin pulverizare, direct pe galeriile cârtițelor. Atenție însă: acest remediu poate fi dăunător animalelor și copiilor!
  2. Ulei de ricin: prepară un amestec cu o parte de ulei de ricin, o altă parte, egală, de apă și adăugă 2 linguri de săpun. Aplică, prin pulverizare, pe galerii.

Plante repelente

Aceste plante sunt foarte eficiente, fiind un adevărat scut  împotriva cârtițelor și, de asemenea, împotriva șoarecilor. Plantează-le în jurul culturilor pe care dorești să le protejezi. De asemenea, pot  fi soluția care funcționează cel mai bine pe termen lung. Astfel, include în fiecare an, în livada sau grădina ta exemplare din următoarele specii:

  • Euphorbia lathyris 
  • Fritillaria imperialis 
  • Incarvillea delavayi

Prădători naturali

Atingerea condițiilor de prezență a prădătorilor naturali este o alternativă eficientă pentru limitarea abundenței cartitelor, precum și a altor specii de rozătoare.

Unele studii au demonstrat că pare să existe o relație cu șobolanul care colonizează galeriile excavate de cârtițe, în loc să le săpe propriile lor galerii, facilitând înființarea de noi colonii.

Prădătorii majorității cârtițelor de câmp sunt păsările, cum ar fi bufnița și striga, în timp ce vulpile, pisicile și alte mamifere, deși reușesc să captureze cârtițele, nu le mănâncă, deoarece glandele epiteliale le provoacă un gust neplăcut.

Pisică alături de o movilă fcută de cârtiță
Pisicile și vulpile prind cârtițe pe care nu le consumă

Pentru a spori prezența unor specii de răpitoare nocturne, care pot captura de la 2 până la 10 prăzi pe zi, instalează stâlpi de 4-5 metri înălțime, cu o bara orientată spre sud-est și evitând vânturile dominante în zonă.

Șerpii și nevăstuicile sunt, de asemenea, prădători aliați agriculturii, în special în combaterea dăunătorilor din categoria vertebratelor, așa că, oricât de înfricoșător ar putea părea, este important să le ajuți să rămână aproape de zona grădinii tale.

Sperăm să îți folosească aceste metode de a scăpa de cârtițe în mod ecologic, dacă ești sigur(ă) că te deranjează prezența lor.

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?