Analiza vegetației existente

Home » Servicii » Analiză fezabilitate » Analiza vegetației existente

Vegetația existentă

reprezintă o sursă de informații necesară în interpretarea sit-ului studiat. Pe lângă efectul vizual pe care în crează prin paleta sa infinită de percepții vizuale, aceasta ne poate indica anumite problematici sau caractere ale zonei.

 

Există soiuri specifice doar anumitor condiții de creștere, spre exemplu, un sol bogat în azot se va recunoaște prin prezența urzicilor (Urtica dioica, U. urens) sau a socului negru (Sambucus nigra). Pe un sol umed regăsim floarea de leac (Ranunculus repens) sau podbalul (Tussilago farfara). Pe de altă parte un sol uscat prezintă abundență de cimbru sălbatic (Thymus sp.) sau mușețel galben (Anthemis tinctoria). Acest lucru este esențial, deoarece ne va reduce semnificativ lista de propuneri ulterioare de plante în funcție de cerințele lor pentru sol.

vegetatie existenta pe teren

Vegetația este un suport al biodiversității. Ea oferă adăpost faunei diverse (ciuperci, păsări, șoareci, insecte etc) și ajută la menținerea și îmbunătățirea continuității din punct de vedere ecologic. Diversitatea speciilor este direct proporțională cu diversitatea faunei, dovedind existența unei legături strânse. În funcție de gradul de degradare, mai exact starea vegetației, se vor reflecta aspecte asupra calității biotopurilor.

Vegetația ne învață foarte multe lucruri. Ne ajută să conștientizăm efectele unei gestionări proaste ale ei, ne educă prin formele sale naturale, sălbatice, în lupta pentru supraviețuire. Desigur, ne dă informații și despre concurența între specii datorită condițiilor precare oferite anumitor specii. Totodată, ne transmit esențe valoroase referitoare la pedagogia și psihologia recreerii structurilor din natură.

 

Toate aceste aspecte referitoare la analiza vegetației ne va face să putem să anticipăm și să adaptăm paleta de plante și ne va crea o linie directoare în etapa de proiectare.

vegetatie care creste pe teren arabil
musuroi acoperit de iarba
biodiversitate - fluture si floare