Principiul 2. Captarea și conservarea energiei

„Bate fierul cât e cald.”

Acest principiu caută să rezolve conservarea energiei folosind circumstanțe naturale, resurse și tehnologie cât mai simple și cu cost redus. 

Proverbul ne amintește că trebuie sa acționăm în momentele cheie pentru cele mai avantajoase rezultate. În natură, fenomenele se produc ciclic, iar energia crește și descrește odată cu anotimpurile. Resursele ca: apa, lumina, căldura, nutrienții, se găsesc în abundență doar pentru perioade limitate. Ceea ce urmărim noi în proiectarea peisajului este să captăm și să păstrăm acest surplus de resurse pentru perioadele în care acestea lipsesc. 

Ca să putem aplica cu succes acest principiu, avem nevoie de o repertoriere detaliată a resurselor naturale ce intră în sistemul nostru dar și a temporalității. Trebuie să cunoaștem exact cât, când și ce anume natura ne oferă și în același timp să ținem cont de nevoile proiectului pe care vrem să-l construim. 

Studiul de fezabilitate este primul pas în a cunoaște valorile inputurilor de bază pe teren, încă dinainte să definim nevoile proiectului: apă, soare, vânt, fertilitate și biodiversitate, vegetație existentă etc. 

Însăși proiectele create pentru clienții noștri reprezintă un volum mare de energie creativă sub formă de informație tehnică, grafică și sensibilă, stocată într-un document pe care noi îl numim „Cartea proiectului”, de unde beneficiarii pot obține toate datele de care au nevoie pentru a realiza proiectul lor, dar și inspirația, motivația și povestea creației visului lor. 

Iată câteva din strategiile pe care le folosim noi pentru captarea energiei:

  • Proiectăm beciuri și spații de stocare a hranei și a conservelor pentru iarnă; 
  • Folosim iazuri, swale-uri, zone inundabile, bazine de apă pentru stocarea sau încetinirea apei pluviale;
sectiune swale
Secțiune swale
  • În grădini folosim deseori plante acumulator, ce vor excava nutrienți de la adâncime sau care vor înmagazina nutrienții în exces din începutul primăverii; 
  • În proiectele de case naturale folosim principii arhitecturale și materiale ce vor capta energia solară sub formă de căldură pe timpul zilei, pentru a o păstra pe timpul nopții;
  • Prin tehnicile de îmbunătățire a pământului cultivabil căutăm să stocăm apa și nutrienții la suprafața solului cu ajutorul materiei organice, a microbiologiei și a texturii afânate.
Vinete aflate în straturi mulcite

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?