neorural-campie-copac

De la urban la rural: Explorând tendința de creștere a neoruralismului în societatea actuală

‍În ultimii ani, am observat o tendință de creștere a neoruralismului în societatea actuală. Din ce în ce mai mulți oameni se mută de la oraș la țară în căutarea unei vieți mai simple și mai apropiate de natură. Acest fenomen este cunoscut și sub numele de neoruralism. În acest articol vom explora motivele din spatele acestei tendințe, beneficiile adoptării unui stil de viață natural, practicile de sustenabilitate în neoruralism, modalitățile de a obține autosustenabilitate în zonele rurale, beneficiile pentru sănătate ale unui stil de viață natural, provocările tranziției la o viață rurală, exemple de comunități naturale de succes și resurse pentru a afla mai multe despre neoruralism și stilul de viață sustenabil.

neorural-munte-cabana-lemn

Ce este neoruralismul?

Neoruralismul este fenomenul care presupune mutarea din zone urbane în zone rurale și implică adoptarea unui stil de viață natural și sustenabil. Acesta poate include creșterea hranei proprii, producerea de energie din surse regenerabile și/ sau utilizarea resurselor locale. Neoruralismul este o alternativă la viața urbană aglomerată și stresantă și promovează o viață mai simplă, mai aproape de natură și mai sănătoasă.

Există mai multe motive în spatele creșterii trendului de neoruralism. Unul dintre ele este creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale stilului de viață urban asupra sănătății și mediului. Oamenii încep să înțeleagă importanța adoptării unui stil de viață sustenabil și neorealismul este o modalitate de a trăi în armonie cu natura.

Un alt motiv este că neoruralismul oferă oportunitatea de a scăpa de aglomerația urbană, trafic și poluare. În zonele rurale, oamenii pot trăi într-un mediu mai liniștit și mai sănătos, cu un acces mai ușor la aer curat și natură.

Adoptarea unui stil de viață natural poate aduce o serie de beneficii. Unul dintre cele mai importante beneficii este reducerea nivelului de stres și anxietate. Asta nu înseamnă că traiul la țară este lipsit de activitate, nimic mai departe de realitate, dar forma în care se preiau aceste sarcini zilnice este cu totul altfel decât cea cu care suntem obișnuiți în mediul urban.Traiul într-un mediu mai liniștit și mai aproape de natură poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea stării de spirit.

neorural-natura-linste-relax

Modalitățile de obținere a autosustenabilității  în zonele rurale

Obținerea autosustenabilității în zonele rurale este un proces dificil, dar este posibil și merită încercat. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face este să învățați cum să vă gestionați resursele. Acest lucru poate include colectarea apei de ploaie, cultivarea propriilor legume și fructe și producerea de energie prin surse regenerabile. Să ținem cont că a deveni mai sustenabil înseamnă a lucra mai mult în spațiul în care trăim.

Un alt aspect important este dezvoltarea unor abilități de autosuficiență, cum ar fi construirea propriilor structuri și reparația echipamentelor. Aceste abilități pot ajuta la reducerea costurilor și la creșterea independenței.

Dacă ne dorim să facem trecerea de la un sistem în care depindem de venituri externe cu care achiziționăm produse externe, la un sistem în care suntem autosustenabili din punct de vedere alimentar, energetic și nu numai, este important să fim atenți la modul în care facem tranziția și mai ales la modul în care o bugetăm. 

neorural-panouri-fotovoltaice-solare-autosustenabilitate

Cum ne influențează sănătatea? 

Adoptarea unui stil de viață natural poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Unul dintre cele mai importante beneficii este reducerea expunerii la substanțe toxice și poluanți care pot fi găsiți în mediul urban. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unor boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile respiratorii.

Un alt beneficiu este îmbunătățirea calității aerului și a apei. În zonele rurale, aerul și apa sunt mai curate și mai pure decât în zonele urbane. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și poate ajuta la prevenirea unor boli.

Un alt beneficiu este îmbunătățirea sănătății mintale. Traiul într-un mediu mai liniștit și mai aproape de natură poate ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate și la îmbunătățirea stării de spirit.

neorural-sanatate-plamani

Provocările tranziției la o viață rurală

Tranziția la o viață rurală poate fi un proces dificil și plin de provocări. Unul dintre cele mai mari provocări este adaptarea la un mediu nou și necunoscut. Acest lucru poate include învățarea unor noi abilități și obiceiuri și adaptarea la un ritm de viață mai lent.

Un alt aspect important este asigurarea unei surse de venit. În zonele rurale, există mai puține oportunități de muncă decât în zonele urbane, iar acest lucru poate fi o provocare pentru mulți oameni.

Exemple de comunități naturale de succes

Există numeroase exemple de comunități naturale de succes în întreaga lume. Mișcarea neorurală începe în anii 70 în SUA și se răspândește prin lumea occidentală de atunci. Aceste comunități sunt construite în jurul principiilor de sustenabilitate și autosuficiență și își împart resursele și cunoștințele pentru a crea un mediu mai bun pentru toți membrii comunității.

Un exemplu de comunitate naturală de succes este Auroville din India. Această comunitate a fost fondată în 1968 și are ca scop crearea unei societăți sustenabile și naturale. Membrii comunității se concentrează pe producerea de energie prin surse regenerabile, creșterea propriei hrane și utilizarea resurselor locale.

gradina-ecologica-legume

Cum putem afla mai multe despre mutatul la țară

Există o serie de resurse disponibile pentru a afla mai multe despre neoruralism și stilul de viață sustenabil. Acestea includ site-uri web, bloguri, cărți și comunități online. Probabil că cele mai accesibile sunt rețelele sociale, unde găsim multe grupuri dedicate neoruralilor. Aceste resurse pot ajuta la învățarea de noi abilități și cunoștințe și la conectarea cu alte persoane care împărtășesc aceleași interese.

Viitorul neoruralismului și impactul său asupra societății

Neoruralismul este o tendință de creștere în societatea actuală și are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra societății. Adoptarea unui stil de viață sustenabil și natural poate ajuta la reducerea impactului asupra mediului și poate îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor.

În concluzie, dacă sunteți interesat să vă mutați la țară și să adoptați un stil de viață sustenabil și natural, există numeroase resurse și oportunități disponibile. Nu ezitați să explorați aceste opțiuni și să faceți tranziția către o viață mai simplă și mai aproape de natură.

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?