Mutatul la tara: studiu de insorire

Mutatul la țară – Studiul de însorire

Probabil unul dintre cele mai importante studii care trebuie efectuat în momentul în care ne hotărâm să ne mutăm la țară și dorim să amenajăm un spațiu, este studiul de însorire.

El face referire la amplasarea sit-ului față de punctele cardinale, unde este mai mult soare, unde se creează microclimatele; un studiu de însorire bun îți va garanta existența unui spațiu confortabil în grădina ta, indiferent de ora la care îți dorești să îți petreci timpul afară.

Criteriul de care trebuie să se țină cont în mod special este acela că fiecare cameră a locuinței ar trebui să beneficieze de minim 1 oră pe zi de lumină, iar propunerea de vegetație înaltă sau care obstrucționează lumina va fi gândită după acest lucru. 

fluture în soare- studiul de însorire

De exemplu, plantele așezate lângă fundația casei ascund ferestrele și reduc cantitatea de lumină solară care intră în casă. Cele mai potrivite specii sunt cele care au un coronament compact. Atunci când arborii utilizați au o coroană care începe de la o înălțime mai mare de 3-4 m este cel mai bine. Aceștia sunt recomandați deoarece atunci când este nevoie de căldură și lumină iarna, soarele are un unghi mai mic față de orizont.

În funcție de dorințele beneficiarului și a amplasării, se pot propune specii de arbori/arbuști foioși, pentru că iarna ei rămân fără frunze, iar razele solare pot să pătrundă printre ramuri în interior. Ceea ce este de reținut este că nu avem nevoie de protecție solară la sfârșitul primăverii și începutul verii, în antiteză cu cealaltă perioadă în care se necesită o expoziție la soare crescută. 

Componentele proiectate în studiul de însorire care vor influența spațiul din punct de vedere al luminii trebuie să fie bine gândite, deoarece umbrele proiectate pot fi prea brutale sau nedefinite. Elementele care sunt la o scară mai mare decât cea a unei persoane (standard >1.75 m), artificiale sau naturale, definesc zonele în care lumina pătrunde sau nu. Intrările în clădiri pot beneficia de subspații parțial însorite prin proiectarea unei pergole cu o specie cățărătoare.

echinocțiu de toamnă- studiul de însorire

Este știut faptul că odată cu apropierea iernii, soarele este amplasat tot mai jos pe boltă. Pentru un calcul exact al acestui studiu, se stabilește mai întâi localizarea geografică și se proiectează umbrele formate de clădirile, arborii și construcțiile relevante. 

solstițiu vară- studiul de însorire

În sezonul de vară, soarele răsare de la nord-est și apune la nord-vest, după direcția ceasului, făcând 240 grade. În același timp, soarele față de orizont este la un unghi de 72 grade.

solstițiu de iarnă- studiul de însorire

În iarnă, soarele este mai puțin intens, răsare de la sud-est și apune la sud-vest, rezultând un unghi de 120 grade. Față de orizont creează un unghi de doar 27 grade. Aceste informații sunt necesare pentru o zonificare ulterioară a celor mai însorite, respectiv umbrite locuri din sit. Vara, temperaturile sunt foarte ridicate, inclusiv aerul este mai uscat. 

Suprafețele expuse construite (alei, pavaje) reflectă razele solare, rezultând o creștere a temperaturii. Strălucirea determinată de prezența unui iaz, a nisipului sau a altor materiale reflectorizante pot crește de asemenea sarcinile de căldură. Zonele din sud-vest și vest necesită protecție. Aceasta poate fi asigurată prin plantarea de arbori înalți foioși, despre care se știe  că ameliorează temperaturile prin evapotranspirație. 

Lumina naturală influențează foarte mult starea de spirit; nevoia de vitamina D este tot mai crescută, înregistrându-se un deficit al acesteia mai ales în ultimul timp. Aceasta este mai specială, deoarece sursa principală a vitaminei D este tocmai expunerea la această lumină naturală.

Astfel, amenajările propuse în studiul de însorire trebuie să se bucure de dinamismul umbrei și al luminii, să ofere adăpost, iar oamenii să se bucure cu adevărat de spațiul creat, corelând toate zonele cu diversele lor nuanțe.

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?