Obține o recoltă: nu poti lucra cu stomacul gol

Principiul 3. Obține o recoltă

 „Lupul, de unde aleargă, de acolo mănâncă.”

Obține o recoltă din orice activitate întreprinsă! În natură nu există deșeuri, așa cum nu există nici acțiune fără de sens. Fiecare organism acționează simultan pentru cel mai bun interes pentru el însuși și pentru ecosistem. 

Asigură-te că munca pe care o face dă roade mulțumitoare. În grădină putem experimenta permacultura folosind o mulțime de tehnici și forme frumoase de a organiza grădina. Însă nu trebuie să uităm ca scopul grădinăritului este de a produce hrană, fibre, energie și leac pentru noi, în timp ce avem grijă de pământ. 

OBȚINE O RECOLTĂ ȘI CONSERVĂ EFICIENT
OBȚINE O RECOLTĂ ȘI CONSERVĂ EFICIENT

Simbolul legumei mușcate ne reamintește că în natură există o competiție continuă pentru hrană și resurse. Prin recoltă nu ne referim doar la hrană, dar și la alte resurse pe care le putem obține: energie, fibre, plante medicinale. Putem merge mai departe să luăm în considerare alte tipuri de beneficii nemateriale, pe care le putem recolta din proiectele noastre: relaxare, frumusețe estetică, inspirație, comunitate etc.

SPECII DIFERITE, RECOLTĂ BOGATĂ
SPECII DIFERITE, RECOLTĂ BOGATĂ

Natura este plină de exemple de ecosisteme foarte productive. Omul consideră deșeuri resursele al căror scop nu le-a descoperit încă. Pentru a fi cu adevărat productivi, trebuie să ne autoeducam despre cum să valorificăm resursele naturale din jur. Iată câteva exemple: să învățăm despre culesul din flora spontană, să deprindem tehnici de meșteșugărit cu materiale care cresc pe teren, să învățăm folosirea plantelor medicinale, să ne construim o sobă pe lemn, să compostăm materialul vegetal.

Proiectele Neorural au avantajul să reia acest proces în mod invers: din analizele sociologice și discuțiile cu clienții reies care sunt nevoile și resursele de care aceștia au nevoie în momentul prezent. Alegerea plantelor și sistemelor productive se vor plia pe aceste preferințe. Unde există deschidere și curiozitate venim cu propuneri de specii comestibile mai puțin cunoscute sau chiar sisteme de creștere a animalelor pentru a crea o diversitate mai mare de resurse. Astfel cele 3 luni de concepție a proiectului reprezintă și un proces de educare pentru mai bună valorificare a resurselor.

Obține o recoltă: STUDIUL FACE CA RECOLTA SĂ FIE ȘI MAI BOGATĂ
STUDIUL FACE CA RECOLTA SĂ FIE ȘI MAI BOGATĂ

Din seria „Principiile permaculturii” poți citi și articolele anterioare: Principiul 1: Observă și interacționează și Principiul 2. Captează și stochează energia

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?