Atunci când cumpărăm un teren, trebuie să ne asigurăm că acesta are toate calitățile necesare pentru a se putea construi pe el. În primul rând, trebuie să fim atenți la câteva aspecte legate de elementele ce se găsesc sau nu pe teren și la starea lor. Apa este un element indispensabil, care face atât bine cât și rău, în cazul în care este în exces. În cazul de față, când dorim să achiziționăm un teren, acest aspect este unul foarte important de luat în calcul.
De ce apare excesul de apă?
Apa nu este o problemă pe proprietate, în cazul în care nu este în exces. Excesul de apă poate fi generat de topirea zăpezii și ploi care duc mai apoi la inundații. De asemenea, excesul de apă apare și datorită lipsei de drenaj pe suprafața terenului. Inundațiile pot fi pe anumite zone din teren sau pot fi pe o suprafață mare, cu o cantitate mare de apă care provoacă daune majore.
O altă cauză pentru excesul de apă îl reprezintă solul care poate să aibă o structură mai dură, argiloasă, iar apa nu se infiltrează în pământ atât de bine precum cel cu o structură mai ușoară.
Hardpanul
Acesta reprezintă stratul compact de pământ care se formează pe solurile argiloase și apare în urma compactării dense a terenului cu echipamentele de lucru specifice. Apa se infiltrează până la un anumit nivel după care începe să stagneze și se formează excesul de apă.
Nivelul ridicat al pânzei freatice
Apa se infiltrează în substrat până la o anumită adâncime unde întâlnește rocă și nu mai are unde să pătrundă, astfel că stagnează la suprafața terenului.
Ce apare odată cu excesul de apă?
Pe lângă inundații, pot apărea daune structurale, mirosuri urâte, țânțari sau pe timpul rece se formează gheața care poate fi periculoasă. De asemenea, în cazul în care există vecini, apa de pe teren îi poate afecta și pe ei. Apa în exces poate afecta construcțiile, deoarece favorizează formarea crăpăturilor și eroziunea, care în timp, provoacă daune. Dacă dorim să construim o locuință, ne dorim să avem și o curte frumos amenajată în preajma ei, deci problema trebuie rezolvată pentru că apa în exces ar duce la o curte inestetică și problematică. Apa stătătoare favorizează creșterea mușchilor, apariția noroiului, iar iarba nu crește corespunzător. Odată cu excesul de apă apare si umiditatea, care într-un procentaj mare, nu ne aduce beneficii.
Cum rezolvăm problema legată de excesul de apă?
Aceste probleme apar din cauza punctelor mai joase din teren, unde se acumulează apă sau a drenajului prost, iar apa nu are unde să se scurgă din cauza structurii stratului de sol. Solurile lutoase și nisipoase au un drenaj mai bun decât cele argiloase.
Una dintre soluții este cea în care dirijăm apa să se scurgă într-un loc sau într-un pârâu dacă există în apropiere de teren. Dacă nu există, se face un loc special pentru un sistem de scurgere, în care apa în exces este trimisă în subteran. Acestea oferă un aspect mai inestetic, dar se estompează prin folosirea vegetației.
O altă soluție pentru apa stagnantă este un sistem de drenaj. Drenajul ajută ca apa să fie conectată cu ajutorul unor tuburi speciale de drenaj și evacuată într-un sistem de scurgere. Această soluție este mai costisitoare.
În cazul în care ne dorim să fim inventivi și unici, putem să profităm de ce avem și să facem o zonă în care să avem o grădină de ploaie. Grădinile de acest tip previn apariția țânțarilor și a altor insecte nedorite în prejma casei, apariția belților și a solului mlăștinos. Pentru a avea o astfel de grădină, vom avea nevoie și de plante pentru a face zona mai frumoasă. Plantele care se potrivesc în acest context sunt cele care iubesc umiditatea și solurile mai umede, cum sunt: Panicum virgatum, Astilbe, Iris și afinul și merișorul pentru a avea și un folos alimentar.
Pentru a scăpa de excesul de apă, putem aduce o mână de ajutor prin îmbunătățirea solului. Compostul are un conținut ridicat de materie organică astfel că permite ca excesul de umiditate să se scurgă în timp ce absoarbe necesarul de apă.
Cum putem amenaja curtea pentru astfel de zone?
Pentru a preveni apa în exces și să avem o curte frumoasă, putem îmbina aceste două lucruri pentru a crea zone care să introducă apa ca element principal în amenajare, alături de plantele potrivite.
Sistem de scurgere în curte
Adăugăm un sistem de scurgere în curte, care va trimite apa în subteran. Se folosește un dren francez care conectează toate conductele într-un șanț subteran. Șanțul se acoperă cu pietriș zdrobit sau pietre mai mici pentru a se infiltra apa, dar și pentru un efect vizual mai plăcut. Acesta se poate ascunde prin folosirea vegetației de talie medie sau mai înaltă.
Bioswalle
Acest termen reprezintă un sistem de drenaj în care apa este captată și transportată prin niște canale care traversează zonele din curte, pentru scurgerea apelor pluviale.
Construirea unei albii pentru pârâu
Acest pârâu trebuie să aibă un traseu care să nu se intersecteze cu locuința sau alte structuri și trebuie să asigure circulația apei, prin diferențe de nivel, pentru ca aceasta să curgă și să nu stagneze.
Grădină de ploaie
Cum am precizat și mai sus, aceasta este o soluție bună în cazul în care dorim să profităm de apa pe care o avem. Ne folosim de această zonă ca fiind ceva nou și frumos datorită speciilor de plante pe care le putem folosi.
Iaz
Acesta poate aduce beneficii la nivelul curții prin colectarea apei și creează un punct focal pentru curte. Apa din iaz oferă un aspect dinamic grădinii, iar plantele folosite și vietățile care se adună aici, formează un mini ecosistem fragil. Locul ideal de amenajare al unui iaz este pe un teren mai întins cu suficientă lumină, vânt și umbră. Nu trebuie să fie în apropierea arborilor deoarece frunzele cad în iaz și se adună pe suprafața lui, iar dacă există pești, duc la otrăvirea lor.
______________________
Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.
____________________