ajuta plantele sa faca fata caldurii

Ajută plantele să reziste unui climat uscat

Tot mai multe zone ale țării se confruntă cu seceta, cu un climat uscat și este foarte important să se gestioneze acest impediment în mod inteligent pentru o creștere durabilă a productivității și calității recoltelor.

Primul pas este reprezentat de selecția plantelor. În mod cert, toate legumele și ierburile aromatice au nevoie de apă și de lumină pentru o bună dezvoltare, dar există câteva soiuri de specii de plante care se descurcă foarte bine și cu mai puțină apă. O grădină de umbră are nevoie de mai puțină umiditate.

Este, de asemenea important, ca în momentul plantării, solul să fie bine drenat, dar să aibă calități de reținere a apei. Dacă se optează pe adăugarea de soluri organice în plus sau se plantează direct în containere, se poate economisi apa și timpul de udare. Acest rezultat vine în urma concretizării că un sol mult mai bogat și mai bun are nevoie de mai puțină apă.

Modificarea compoziției solului se va face în urma unui studiu pentru a determina de ce anume are nevoie: compost, mulci etc. Toate acestea o să contribuie la menținerea umidității solului și a nutrienților.

Plantarea intensivă poate fi o soluție de păstrare a umezelii la nivelul rădăcinilor pentru o perioadă mult mai lungă de timp. Plantarea mai devreme în primăvară și mai târziu în toamnă înseamnă că plantele o să fie expuse unui climat mai rece și vor avea nevoie de apă mai puțină.

De asemenea, momentul udării este esențial. Dacă se va uda înainte de 8-9 a.m. și după 7-8 p.m. se va beneficia de o evaporare mult mai redusă a apei.

Sistemul de picurare este mult mai eficient decât udarea cu furtunul sau cu ajutorul aspersoarelor.

Mix-ul pe care îl recomandăm pentru un sol cât mai benefic plantelor în condiții de secetă excesivă este:

  • o parte de sol de grădină productiv;
  • o parte de compost simplu;
  • o parte de gunoi de grajd compostat;
  • ½ vermicompost
schematizarea compozitiei solului
Compoziția solului recomandat climatului uscat

Amintim, totodată, câteva plante mult mai rezistente acestor condiții: oregano, mazăre, fasole, rubarbă, broccoli, roșii, lavandă, vânătă, cimbru, rozmarin etc.

Rubarba - Rheum rhabarbum
Rubarba – Rheum rhabarbum – o plantă tolerantă la secetă

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?