Mutatul la tara: planificarea gradinii

Mutatul la țară – Planificarea grădinii

Cel mai probabil, majoritatea dintre voi ați visat măcar o dată la mutatul țară, la cât de minunată este viața la sat, cum îți procuri singur peste 80% din hrană și cât de liniștite ar putea fi serile într-o grădină ferită de haosul din oraș. Datele confirmă că peste 30.000 de persoane se mută în fiecare an de la oraș la țară, însă ceea ce complică ușor lucrurile este faptul că în medie, aproximativ jumătate dintre ei revin în oraș datorită unei planificări precare a grădinii și a mutatului în sine.

Ceea ce nu se ia în considerare atunci când orășenii iau această decizie este că ei nu sunt cu adevărat pregătiți pentru această schimbare majoră. Deși, din afară, lucrurile ar putea părea simple (concluzia greșită că oamenii de la țară nu știu atât de multe lucruri și totuși se descurcă), natura este atât de diferită și uneori atât de greu de înțeles, încât un contact direct, fără ajutor, ar putea să se finalizeze într-un eșec.

Mutatul la țară și crearea unei grădini înseamnă privirea întregului, legarea design-ului și a simbolisticii de îmbunătățirea structurilor funcționale. Proiectul trebuie să se armonizeze perfect cu mediul, ideea este de a avea o intervenție cât mai redusă în proiectare pentru ca micile habitate si ecosisteme să nu fie afectate prea mult de schimbări. 

A deveni neorural presupune o mulțime de piedici și întrebări. De fapt, ceea ce contează cel mai mult este să știi ce întrebări să-ți pui, pentru că răspunsuri vei găsi la orice problemă. Aici intervin specialiștii în domeniu. Oamenii de care nu îți dai seama că ai nevoie doar după ce este prea târziu sau deciziile luate anterior au determinat că viața la țară este prea grea. Cei care vor să se mute din oraș demisionează din serviciile lor, ajung mai apoi la concluzia că situația îi depășește și uneori se poate ajunge la probleme foarte grave, care fac referire în special la starea psihologică.

Nu am putea să spunem că viața la țară este ușoară, dar cu pregătirea potrivită, acest pas nu ar mai părea unul imposibil și veți putea îmbrățișa natura cu drag! 

Elementele unui sistem sunt legate între ele. Un alt lucru pe care oamenii trebuie să îl ia în considerare înainte de acest pas, ar fi folosirea grădinii pentru a obține o recoltă diversificată (legume, fructe, plante aromatice, miere, plante medicinale). 

gradina

Asocierea speciilor este făcută cu meticulozitate pentru a permite în același timp o viziune decorativă, dar și ecologică și utilitară. Pentru a putea înlocui îngrășămintele chimice și pesticidele se pune la punct un sistem de compostare sau un plan de gestionare a deșeurilor cât mai puțin dăunătoare. 

arici din gradina

Natura lucrează în cicluri, nici o plantă nu este aleasă la întâmplare ci în strânsă legătură cu celelalte elemente, dar și de faună. Conservarea acesteia din urmă poate aduce beneficii atunci când este gestionată corect. Animalele se pot transforma în ajutoare, porcii pot lucra pământul, pânțărușul te scapă de gândaci, ariciul de insecte, râmele contribuie la fertilizarea și afânarea solului ș.a.m.d. Esențialul este să știi de ce plante să te folosești pentru atragererea lor și cum contribuie plantele aromatice în acest proces; este bine-cunoscută marea problemă a scăderii numărului de albine din ultimii ani, lucrul acesta influențând și calitatea și cantitatea recoltelor.

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?