Grădină ecologică

Ai putea să ai propria ta grădină ecologică?

Grădinăritul în sistem ecologic adună din ce în ce mai mulți adepți peste tot în lume. Faptul că este mai greu să găsim surse de încredere pentru hrana noastră ne face să ne gândim să ne-o cultivăm chiar noi. Alimente fără gust, pline de chimicale și la prețuri foarte mari inundă magazinele, iar presupusele alimente naturale cultivate de țăranii noștri nu sunt deloc naturale și conțin în majoritatea cazurilor mai multe chimicale decât cele venite de peste hotare, nefiind supuse la un control toxicologic. Bolile care sunt legate de alimentele noastre sau de ingredientele lor, sunt din ce în ce mai comune; nu prea mai avem alte opțiuni, decât să ne punem noi la treabă și, cu siguranță, chiar și pe tine te bate gândul să îți faci propria ta grădină ecologică… dacă nu chiar ai deja una!

Care sunt beneficiile unei grădini ecologice?

  1. îți permite să controlezi tot procesul de producție al hranei tale
  2. te ajută să-ți definești dietele după anotimpuri și să consumi mai multe elemente proaspete și de sezon
  3. redescoperi gustul autentic al fructelor și legumelor, neexistent deja în cele achiziționate din magazine
  4. faci exercițiu fizic
  5. petreci timp în aer liber
  6. devii mai autosustenabil și rezilient
Grădină ecologică - diversitate de plante

Ce ai nevoie pentru a înființa o grădină?

Pentru  a înființa o grădină ai nevoie de șapte lucruri: pământ, apă, lumină, material genetic, ustensile, timp și cunoștințe.

Grădina ecologică - asocieri benefice

Pământ

Poți începe o grădină pe o suprafață foarte mică de pământ, nu ai nevoie de dimensiuni mari pentru a-ți pune în  aplicare planurile pentru grădina ta. În cazul în care locul îți permite, este ideal ca poziția grădinii fie direct pe sol. Poți crea grădini direct în straturi înălțate sau în ghivece mari puse pe un balcon, terasă, trotuar etc. Evident, cu cât ai mai multă suprafață de pământ, cu atât vei putea obține mai multă producție, dar acest lucru va depinde mult și de fertilitatea pământului; așadar, o mică grădină de straturi înălțate cu un adaos puternic de compost și bine îngrijită va putea produce echivalentul la o suprafață de câteva ori mai mare care are un pământ nu atât de fertil. Sugestia noastră este să încerci grădinăritul, indiferent de mărimea suprafețelor cultivate, încât să îți dai seama dacă chiar te pasionează, pentru că grădinăritul, pe lângă faptul că este o activitate fizică, este o artă și o pasiune.

Apă

Accesul la apă este foarte important pentru a putea înființa o grădină. Putem evita evaporarea apei prin utilizarea diverselor metode, inclusiv prin alegerea unor specii mai puțin pretențioase la umiditatea din sol. Totuși, îți recomandăm să nu suprasoliciți solul, dacă apa nu este disponibilă la un nivel optim. În cazul în care aii puțină apă, dar constantă, se pot gândi structuri de stocare a apelor care să te ajute în vremurile mai secetoase.

Soare 

Lumina este un factor fără de care greu putem avea o producție într-o grădină. Idealul este ca terenul să aibă expunere sudică, dar sunt în regulă și cele de sud-est sau sud-vest în unele cazuri. Îți recomandăm să faci un studiu de însorire înainte de a decide locația grădinii, dacă ai îndoieli.

Material genetic (materialul săditor reprezentat de: semințe, bulbi, răsaduri, tuberculi etc.) 

Îți recomandăm să îl iei doar din surse ecologice și, pe cât posibil, să fie varietăți străvechi, deoarece acestea sunt mai rezistente la boli și au concentrații nutriționale mai ridicate și, desigur, anumite soiuri au calități organoleptice mai bune.

Ustensile

Uneltele pentru o grădină nu sunt o mare cheltuială și nici nu ocupă foarte mult spațiu. Este important să nu îți supradimensionezi nevoile, astfel încât să achiziționezi exact ceea ce ai nevoie conform dimensiunilor grădinii. Cercetează și alege între diferitele scule pe parcurs, precum ai nevoie de ele.

Timp

Timpul dedicat la o grădină poate fi foarte variabil și trebuie să te gândești de înainte cât timp disponibil ai. Astfel vei dimensiona și sistematiza grădina în funcție de nevoi. Dacă ai mult timp, de exemplu, te poți gândi să parcurgi toate procesele, realizând inclusiv răsadurile, altoirile sau să uzi manual. Dacă nu ai timp, poate este mai convenabil să cumperi răsaduri făcute, să instalezi un sistem de irigare automatic și să cumperi pomi altoiți deja. O grădină medie care să acopere nevoia de hrană de aproximativ 60% de fructe și legume, are nevoie în medie de o oră/zi de mentenanță, în condiții optime. Desigur, cu cât totul este mai automatizat și gândit din prealabil, timpul dedicat se micșorează.

Cunoștințe

Cunoștințele sunt probabil cele mai importante pentru a înființa o grădină. Oricât de ciudat poate părea, cunoștințele ancestrale nu prea ne sunt de ajutor în prezent. În trecut oamenii au cultivat așa cum au știut că trebuie, fără să fi cercetat în procese reale făcând probe care să determine o sistematizare. În momentul actual, știm că anumite concepte, ca aratul sau plivitul, pot fi foarte dăunătoare pentru mediul nostru și folosim alte sisteme diferite cu aceleași scopuri. Internetul este o sursă nelimitată de informații și căutând informații despre domenii precum permacultura sau grădinăritul ecologic vei găsi materiale care ne vor ajuta să ne atingem scopul. Bineînțeles, nu toate informațiile sunt reale sau de încredere și trebuie să definim niște surse sigure de la care să ne putem forma. Una dintre opțiunile rapide este să ne înscriem la un curs de grădinărit ecologic și să-l folosim ca bază pentru formarea noastră.

Dacă simți că nu ai control asupra alimentelor cu care te hrănești sau cu care se hrănește familia ta, poate acesta este un moment ideal pentru a-ți înființa o grădină, cu buget mare sau mic, cu spațiu de sute de metrii sau doar o terasă! Grădinăritul este o activitate frumoasă, sănătoasă și îți va aduce nenumărate plăceri; deci nu grădinarul face grădina, ci grădina construiește grădinarul.

______________________

Te putem ajuta cu un studiu de fezabilitate, care să te îndrume în decizia de a cumpăra un teren anume, sau cu un proiect de peisagistică în ecologic, care să-ți clarifice modul în care dorești să amenajezi un teren deja achiziționat.

____________________

Ce îți punem la dispoziție?