Modelele naturii repetitive

Tipare și modele naturale în spațiul grădinii

Atunci când ne gândim la tipare și modele vorbim de un limbaj prin care putem creea o varietate infinită de sisteme unice. Ca și muzica bună, acestea ne creează un sentiment plăcut prin repetiție. Tiparul este deseori confundat cu o problemă, dar el reprezintă în același timp și soluția prin care natura rezolvă tensiunile din sistem. 

De exemplu, crăpăturile care apar din cauza secetei pot fi văzute ca o problemă deoarece prin ele se pierd cantități mari de apă atunci când irigăm grădina. În realitate crăpăturile sunt strategia solului de a elibera tensiunea apărută odată cu uscarea solului, dar și de a primi mai multă umiditate odată cu apariția ploilor. Natura rezolvă în mod asemănător tensiunile uriașe de energie din timpul furtunilor care se descarcă sub aceeași formă și pe care le numim fulgere.

„we feel what kind of patterns are appropriate in certain places, without necessarily being able to explain why or how” – Bill Mollison 


Pentru că natura rareori greșește, ea este mereu inspirația noastră. Echipa noastră de proiectare a aplicat modelul de mozaic în geometria grădinii de legume din cadrul proiectului Grădina Teremok, despre care vă vom vorbi mai jos.

Modelul de mozaic

Modelul de mozaic, sau tessellation pattern în engleză, este strategia naturii de a folosi și de a delimita cât mai eficient spațiile. Este de regulă compus din forme geometrice relativ simple care se îmbină armonios. Găsim acest exemplu de model la fagurii de albină, la pielea reptilelor sau la solzii de pește. Însăși copacii care compun o pădure cresc unii față de ceilalți folosind același limbaj de mozaic.

Prin utilizarea unor tipare și modele putem rezolva mai multe provocări:

  • Ocuparea cât mai eficientă a spațiului: Straturile înalte pentru legume au fost intercalate în așa fel încât să se optimizeze spațiul cultivabil la maxim. Printre acestea există diverși copaci (marcați prin cercuri) plasați din loc în loc. Aceștia ocupau deja spațiul grădinii și s-a decis integrarea noilor construcții ținând seama de ei.
tipare și modele naturale -schiță grădina Teremok
  •  Crearea de diversitate prin simplitate: Grădina nu este numai un loc dedicat lucrului cu pământul și culegerii roadelor. Ea devine un spațiu ludic unde te poți pierde pe cărările în formă de labirint și poți descoperi câte o perspectivă unică la tot pasul. În planul de mai jos putem sesiza alternarea unor tipare simple- înșiruirea unor pomi fructiferi pe curbele de nivel ale grădinii (în partea de sus) cu unele mai complexe- zona de straturi de legume, unde copacii sunt distribuiți aleator.
plan de sus -grădina Teremok, tipare și modele
  • îndeplinirea mai multor funcționalități: Se creează spații diverse ce îndeplinesc funcții atât pentru om, cât și pentru plante și animale sau ecosistemul grădinii ca întreg. Datorită faptului că grădina Teremok este situată într-o zonă aridă a țării, unde este necesară irigarea frecventă a recoltelor, s-a încercat creearea a cât mai multor spații care să mențină umiditatea și fertilizarea naturală a solului. Iazul din poza de mai sus, livada cu pomi fructiferi și grădina cu straturi de mai jos îndeplinesc acest rol. În plus, ele asigură hrană și sunt „casă” pentru diverse specii benefice de amfibieni, insecte, păsări și alte animale.
straturi de legume în model mozaic- grădina Teremok
Dacă vrei să vezi mai multe legate de proiect și ce facem noi, poți accesa albumul grădinii Teremok de pagina noastră de proiectare de pe Facebook.