Poamme – proiect

Home » Portofoliu » Poamme – proiect

Din dorința de a fi mai respectuoși față de relația simbiotică cu pământul și de a ne conecta la rădăcinile noastre, putem defini acest proiect drept o mișcare de trezire în ceea ce privește conștiința mediului și asocierea cu dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri.

schița

Primele schițe reprezintă o amplasare succintă a zonelor de interes ale grădinii. Acestea au stat la baza dezvoltării ideilor următoare.

 

◉ În primele schițe s-a dorit valorificarea estetică și înțelegerea lucrului cu natura.

 

◉ Astfel, pentru a nu fi o trecere prea bruscă între diversele tipuri de grădini, trecerile vor fi de tip tampon, pentru atenuarea delimitării vizuale.

conceptul

Pe teren, la momentul vizitei exista doar o căsuță și câțiva arbori. Fiind o suprafață foarte mare, s-a discutat doar despre posibilitatea amplasării unei case mai mari în raport cu cele existente.

 

◉ Ne bucură tare mult când clienții noștri înțeleg rolul nostru de îndrumători pentru realizarea visului lor!

zonificare

Zonificarea inițială a avut ca scop împărțirea spațiului pentru a putea îndeplini nevoile esențiale ale unei grădini.

 

◉ Astfel, s-au concretizat aspecte legate de accesul în grădină, traseul mașinilor și marcarea acestuia pe sit, poziția relativă a casei, necesitatea tuturor spațiilor, poziția și numărul de anexe, cât și interpretarea și gestionarea grădinilor cu tematică diferită.

 

◉ Poziția casei, a gospodăriei, s-a stabilit astfel încât să se poată beneficia de toate avantajele amplasării acesteia (referitor la vânturile dominante, la expoziția solară, la distanțele de deplasare spre toate anexele și spațiile grădinii + acces etc.)

stilul

Stilul abordat precedă din modele și culori care se întâlnesc armonios. Modelul ales stabilește tonul și trece prin întreaga facilitate, fără a fi prea intruzivi.

 

◉ Cu un design inspirat de pământul nostru, pentru că aparținem pământului, am creat o atmosferă atrăgătoare, cu natura ca punct de plecare.

 

◉ Ne inspirăm din tipare plecând de la forma frunzelor regăsite în natură, până la tipare anatomice, cum ar fi amprenta sau chiar organe interne (tipar amprentă și tipar cerc în cerc).

concept final

Intenția grădinii este de a evoca experiența unică a legăturii strânse dintre om și natură, reușind prin complexitatea proiectului să unim funcționalitatea cu estetica și bineînțeles cu ecologia.

 

◉ Cu un design inspirat de pământul nostru, pentru că aparținem pământului, am creat o atmosferă atrăgătoare, cu natura ca punct de plecare.

 

◉ Ne inspirăm din tipare plecând de la forma frunzelor regăsite în natură, până la tipare anatomice, cum ar fi amprenta sau chiar organe interne (tipar amprentă și tipar cerc în cerc).

prezentare grădină

 Din vedere aeriană, planul grădinii, pare ca filele unei cărți, așadar totul este o poveste cu geometrie ascunsă și simbolistici multiple.

 

◉ Grădina este alcătuită din următoarele zone: livadă productivă, livadă agrosilvică, spațiu de procesare, livadă de nuci și culturi temporare, gospodărie, grădina de legume și de perene. 

 

◉ Alte zone pe care le regăsim în grădină sunt: bariere de vânt, zona umedă, pepiniera, iaz, zona sălbatică, structuri păsări și zona gri.

Livada productivă

Punctul cel mai culminant al acestei povești, îl reprezintă livada.

 

◉ Aceasta se desfășoară pe o suprafață impresionantă și conține diversitatea de plante potrivită pentru a deveni un ecosistem echilibrat.

 

◉ Rândurile de pomi se desfășoară în funcție de curbele de nivel pentru a crea o diversitate mare de expuneri solare și de fluxuri ale apei, astfel creând condiții potrivite și nișe pentru un sistem ce nu poate niciodată da greș.

Livada agrosilvică

Livada integrează cultura de pomi fructiferi și cultura cerealelor sau a altor plante anuale sau perene cultivate mecanizat.

 

◉ Spațierea ne permite accesul cu un mic tractor pentru a efectua lucrările necesare între rânduri.


◉ Prezența arborilor aduce o mulțime de avantaje în culturile anuale integrate comparativ cu monoculturile: aportul de materie organică, continuitatea vieții în sol iarna, oprirea eroziunii, reciclarea nutrienților, reducerea evaporării apei etc.

spațiu de procesare

Spațiul de procesare a fructelor este planificat conform normelor legislative sanitare.

 

◉ Aici se pot depozita, spăla, felia, deshidrata și împacheta produsele pentru comercializare cu o eficiență foarte crescută.


◉ Spațiul poate fi adaptat la fabricarea oricăror produse alimentare din fructe și legume: dulceață, conserve, etc. Construcția beneficiază de drum de acces separat și de o zonă de depozitare exterioară având posibilitatea de a fi extinsă.

livadă de nuci și culturi temporare

Până la ajungerea la maturitate a nucilor, s-a propus ca această zonă să fie completată cu o amenajare de culturi temporare pentru a putea folosi terenul la capacitatea lui optimă de producție.

 

◉ Sunt foarte puține plante ce pot crește armonios în apropierea nucilor. 


◉ Două dintre ele sunt aronia și socul. Aici se pot experimenta culturi de ștevie, Allium sp. și topinambur în următorii ani înainte ca nucii să ajungă la maturitate.

gospodăria

Gospodăria respiră de spațiu liber atât pentru joacă, relaxare și contemplare cât și pentru zonele funcționale.

 

◉ Spațiile din jurul casei sunt închise de vegetație și oferă intimitate față de căile de acces. 


◉ Aici găsim cele mai interesante și decorative plante ce înfloresc pe tot parcursul anului.

grădina de legume

Am propus o transformare a grădinii de legume actuale, folosind straturi înălțate de 20-30cm cu dimensiunile de 1,2m x 5m.

 

◉ Straturile au orientări diferite față de înclinație și soare astfel există nișe diverse pentru orice tip de cerință a plantelor față de mediu.


◉ O extensie spectaculoasă a grădinii va fi plantată cu specii perene.

grădina de perene

Am propus o grădină de perene care va semăna cu o pădurice tânără unde predomină tufe și arbuști deosebiți. 

 

◉ Aproape toate plantele alese sunt comestibile sau aromatice și pot fi crescute pentru consum sau înmulțite și replantate în alte zone ale proprietății unde condițiile nu sunt ideale înmulțirii.


◉ Aici se poate experimenta și introducerea unor alte legume ce pot crește fără întreținere intensivă.

bariere de vânt

 Plantele selecționate pentru bariera de vânt sunt rezistente la vânt și continuă să se dezvolte fără probleme în condiții dificile. 

 

◉ Culturile importante sunt protejate de vânturile reci care pot scădea productivitatea plantelor sau pierderea recoltelor. În zonele umede, plantele de-a lungul gardului sunt rezistente în aceeași măsură și la umiditatea persistentă din sol îndeplinind dublu rol.


◉ În jurul casei și de-a lungul drumului de intrare au fost alese plante joase cu frunza veșnic verde pentru a crea o barieră vizuală pe tot timpul anului.

zona umedă

Grădina introduce o zonă umedă în care vor fi plantate specii iubitoare de umiditate și umezeală.

 

◉ În zonele mai joase ale terenului cresc în prezent plante oportuniste ce nu sunt în totalitate adaptate condițiilor date și nu reușesc să regleze cu succes umiditatea din sol. Am propus o serie de plante ierboase iubitoare de apă cu potențial comestibil.


◉ Prin introducerea unor arbori rezistenți ca arinul sau glădița reușim să valorificăm resursele ce se găsesc în exces și să le transformăm într-un material folositor: lemn de foc, foliaj, adăpost pentru biodiversitate, material organic etc.

pepiniera

Pepiniera are rol atât funcțional pentru producerea de material săditor, cât și demonstrativ pentru vizitatorii proiectului. 


◉ Aici se va putea experimenta cu altoiri și îmbunătățiri ale soiurilor de pomi fructiferi folosind portaltoi nativi.

iaz

Iazul va acumula apa provenită de la izvor pe parcursul lunilor de primăvară și iarnă cand livada nu are nevoie de irigații importante.

 

◉ Volumul total de 150 metrii cubi va fi disponibil pentru udarea livezii în perioadele secetoase.


◉ Va fi căptușit cu folie de iaz pentru a asigura impermeabilitatea și va fi acoperit pentru o mentenanță mai ușoară și pentru a evita accidentele.

zona sălbatică

Pentru a menține cu ușurință o livadă ecologică: este nevoie de cât mai multă biodiversitate, iar această abordare este una care va da rezultate foarte multe și bune, prin adăugarea zonelor sălbatice.

 

◉ Aici plantele vor atrage atât insecte cât și păsări asigurând hrană pentru o perioadă îndelungată în an. 


◉ Ecosistemele create vor conlucra pentru că efectul final să fie de întreg, susținând durabilitatea și reziliența fiecărui element.

structuri păsări

Propunem și structuri și pentru păsările de casă (rațe și găini) astfel încât să dispună de un spațiu disponibil doar pentru ele.

 

◉ Căsuța rațelor este formată dintr-un volum clasic împărțit în două zone. Prima reprezintă un adăpost simplu și închis din lemn ce conține cuibarele și locul de dormit. A doua este o mică piscină îngropată unde rațele pot avea acces din interior sau din exterior.


◉ Adăpostul găinilor este gândit ca o stație de sine stătătoare care integrează elemente care pot acoperi o mare parte din necesitățile animalelor domestice și care fac întreținerea acestora mai ușoară.

zona gri

Zona “gri”, după cum sugerează și numele, este gândită ca o zonă ascunsă și ferită de restul spațiilor deschise sau vizitabile


◉ Această zonă are re rol de depozitare a diverselor materiale sau unelte voluminoase, compostul, precum și carton, paie lemn de foc și alte materiale necesare desfășurării activităților din grădină.

ambianța pe timp de noapte

Sistemul de iluminare este prevăzut pentru acces și pentru iluminarea zonelor de interes. 

 

◉ Iluminatul are rol atât funcțional, pentru a facilita accesul pe timp de noapte la anumite structuri, dar și estetic pentru a scoate în evidență anumite părți ale grădinii.


◉ Dispozitivele de iluminat sugerate sunt cele fotovoltaice pentru a economisi energie electrică. Acestea se încarcă pe timpul zilei și se activează automat o dată cu lăsarea serii.

accese vehicule

Accesul pe teren se face prin intermediul unui drum secundar cu pietriș în stare relativ bună. 

 

◉ Drumul servește atât locuința, cât și spațiul de procesare al fructelor. Podul de la intrarea de pe șoseaua publică va fi modificat pentru a permite accesul ușor al camioanelor sau mașinilor mai mari. 


◉ Drumul secundar de acces va fi îmbogățit cu plante decorative care să se integreze ușor cu conceptul brandului și restul peisajului.