Odată ajunși în acest loc, puteți simți cum toate elementele vă îmbrățișează și vă oferă sentimente inedite de liniște și inspirație.
studiu de însorire
◉ Studiul de însorire ne ajută pentru a folosi spațiul la adevărata lui valoare, pentru a așeza elementele în locul cel mai potrivit pentru fiecare.
◉ De asemenea, este important să determinăm care zone sunt mai atinse de lumină pentru a așeza grădina de legume și plantele floricole.
sezonul rece
◉ Putem simula umbra purtată a vegetației existente din spațiul grădinii În natură și vegetației perimetrale în cele 4 perioade importante ale anului.
◉ Terenul beneficiază de o orientare generoasă sudică. Orientarea sudică vine cu anumite avantaje deoarece beneficiem de însorire în profunzimea suprafeței.
◉ Trebuie să planificăm cu atenție amplasarea grădinii de legume, a casei și a plantelor cu cerințe mari de lumină pentru a beneficia de o însorire cât mai abundentă atât toamna cât și primăvara.
sezonul cald
◉ Constatăm, în simularea solară din timpul verii, că umbra vegetației din partea sudică este mult purtată pe teren începând cu ora 15.
◉ Zonele cultivate cu legume anuale vor avea nevoie să primească lumină pe o perioadă mai lungă primăvara devreme și toamna târziu.
◉ Acești factori sunt importanți de luat în considerare când introducem specii noi sau când se fac tăieri. Astfel vom avea o productivitate mai mare și ne putem bucura de un sezon de recolte mai lung.
studiu de vânt
◉ Terenul este expus pe ambele lungimi la vânt, atât venite din Nord-Nord-Est, cât și din Vest-Sud-Vest, care sunt foarte puternice și pot afecta creșterea plantelor.
◉ Aceste vânturi corespund cu perioadele cheie, în care fie plantăm anumite culturi (primăvara), fie ne dorim prelungirea sezonului de coacere (toamna).
◉ Barierele de vânt existente au fost păstrate prin tăieri anuale (coppice) , arborii având o vechime de peste 50 de ani au rolul de a proteja proprietatea de aceste vânturi.
solul
◉ Solul este nisipos-argilos, în general bogat în materie organică. Mare parte din suprafața terenului a fost arată dupa mai mulți ani de repaus.
◉ Zona arată a fost probabil folosită ca grădină de legume întrucât se distinge o colorație mai închisă a argilei deci un conținut ridicat de humus în urma adăugării repetate de îngrășământ.
vegetație existentă
◉ Gardul viu este compus din pruni, corcoduși, salcie, dud, vișin, salcâm. În mica livadă întâlnim deasemenea pruni și vișini.
◉ Cei mai maturi arbori întâlniți în zonă sunt salcâmii și salcia care totuși fac parte din vegetația pionieră.
◉ Atât pe terenul studiat, cât și pe terenul vecin din nord sunt plantații de viță-de-vie. În vegetația nativă, cele mai mature specii întâlnite sunt salcâmul și salcia.
◉ Am întâlnit atât specii de pășune matură cât și specii ierboase pioniere. Erbicidarea sau incendierea sărăcește solul iar vegetația face un pas înapoi în succesiunea naturală. Specii de ierburi perene leguminoase au rol benefic în fixarea azotului și stabilizarea solului.
acces și localizare
◉ În natură, se află în proximitatea Parcului Natural Comana.
◉ Se află la o distanță de aproximativ o oră cu mașina de capiatală.
◉ Drumul comunal ce duce până la teren este de piatră și pământ și este la o distanță de 2-3 km de la cel principal.
particularități ecologice
◉ Când am fost pe teren, am remarcat și simțit prezența unui număr impresionant de păsări în zonă.
◉ Este foarte probabil ca în urma schimbării cursului Dunării, să se fi produs schimbări drastice în intreaga floră și faună iar anumite specii de arbori specifici zonelor de luncă sau mlaștină să fi dispărut.
◉ Pe teren este o zonă umedă la nivelul izvorului.
Dacă vrei să fii la curent cu noutățile de pe site-ul nostru, te rugăm să ne scrii adresa ta de mail. Astfel, noi îți vom trimite periodic email-uri informative!