Un spațiu al mișcării, al dinamicii, al parcurgerii și al experienței, în care omul poate să își folosească toți stimulii pentru a descoperi în totalitate ceea ce oferă această grădină.
◉ Prima variantă de propunere oferă o amenajare pe baza unor nuclee care reprezintă zone cu funcționalitate diferită.
◉ Aceste nuclee reprezintă zona destinată iazului cu arbuști ornamentali și salcâmi și zona cultivabilă, în care domină accentele de culoare ale cornului și a florilor de Weigela.
◉ A doua variantă are o direcție mai clară, folosind un stil geometric cu zone bine delimitate.
◉ Alături de cei patru exemplari de pomi existenți, s-au mai adăugat alți patru care împreună formează un pâlc, care aduce umbră pe timpul verii, pe zona verde.
◉ Tot aici, într-unul din colțurile grădinii este o diferență de nivel mai evidentă, care are un platou orizontal ce oferă zonei un loc de amplasat o masă pentru desfășurarea diverselor activități (pictat, scris, jocuri) sau se poate folosi ca și derdeluș pe timpul iernii.
◉ Cea de-a treia variantă de propunere include un mod de dispunere aleatoriu al pomilor pentru a crea mai multe zone de umbrire pe timp de vară.
◉ Iazul are o formă alungită, astfel oferă o continuitate spațiului. Iazul este acompaniat de prezența arbuștilor decorativi și de amestecul de bulboase.
◉ Delimitarea spațiului este realizată de dublarea gardului cu arbuști fructiferi.
◉ Profităm de topografia terenului și prin intermediul celor două denivelări, ne-am gândit să creăm două spații de refugiu unde se poate citi sau scrie, având senzația de intimitate profundă.
◉ A patra variantă propune o abordare mai naturală cu o alee ce urmează un traseu împrejurul casei, dar și către zona destinată labirintului de legume și moviliței care se află în colțul grădinii.
◉ Aici se găsește piațeta minerală din centrul grădinii, groapa de nisip, iazul, spirala de mirodenii, zona de legumicultură dar și un element de noutate în propunere, băncuța în formă de L care preia principiile Feng-Shui.
◉ Ultima propunere se bazează pe ideea parcursului continuu peisagistic.
◉ Grădina are o formă organică inspirată din tiparul natural al frunzei pentru a maximiza spațiul cultivabil și a facilita accesul pentru întreținerea plantelor.
◉ Poteca în forma cifrei 8 permite circulația continuă îți dă sentimentul unui spațiu mare care poate fi observat din mai multe perspective. Tot aici, iazul creează un microclimat unde pot crește anumite plante decorative cu cerințe mari în căldura și lumina solară.
◉ Conceptul descrie o grădină bine raportată la spațiul disponibil, care canalizează interesul către diferite zone funcționale, amplasate în puncte cheie. Grădina reprezintă un spațiu al mișcării, al dinamicii, al parcurgerii și al experienței.
◉ Dinamica este susținută de traseul în formă de opt. în curtea din față este favorizat accesul la apă, iar în spate se realizează o poieniță, delimitată de arbuștii și pomii fructiferi, de paturile înălțate destinate legumiculturii și de poalele moviliței.
◉ Deoarece spațiul este relativ mic pentru așteptările viitorilor locuitori, am avut în vedere introducerea de specii care îndeplinesc cat mai multe funcții în ecosistem. Avem specii de arbuști care sunt deopotrivă decorativi și comestibili sau arbori care oferă umbră, hrană pentru om dar și furaj pentru păsările domestice.
◉ În încercarea de a imita această structură complexă, am creat grupuri de vegetație din plante care se susțin reciproc și cresc bine unele în jurul celorlalte.
◉ Spațiul oferă prin locurile de relaxare și joacă, oportunitatea de a interacționa și a observa cât mai mult natura din jur.
◉ Grădină nu este doar un loc unde se muncește sau de unde mergem să culegem roade, este un spațiu locuibil unde ne putem petrece timpul liber, unde ne putem relaxa, juca și plimba. Parcursul circular ne permite să ne plimbăm prin peisaj iar diversitatea aromelor și a culorilor ne creează sentimentul că descoperim ceva nou la fiecare pas.
◉ Grădina se dezvoltă ca un ecosistem de sine stătător unde omul este participant activ în funcționarea acestuia, creând nenumărate conexiuni cu elementele existente.
◉ A oferi energie fizică în grădina și a primi în schimb hrană delicioasă și sănătoasă este cea mai profundă formă de conexiune deoarece ambele elemente, omul și grădină se plasează într-o relație de vulnerabilitate și interdependență unul față de celălalt.
◉ La intrarea în grădină, ne întâmpină de la început grădina porților deschise, o grădină liniară decorată cu arbuști fructiferi și viță de vie.
◉ Accesul grădinii se face printr-un spațiu de tip tunel, ale cărui margini laterale, gardurile, se deschid ca două aripi de verdeață, dând spațiului noi limite, mai largi, mai ample.
◉ Accentul în acest spațiu este punctat prin prezența celor doi molizi, a căror solemnitate este contrastată de Juniperus horizontalis, ienupărul ce le șade la picioare.
◉ Planul de ambianță al grădinii, prezintă nucleele funcționale desfășurate în spațiul grădinii și parcursurile ce se pot realiza între ele.
◉ Am împletit spațial această grădină astfel încât parcurgerea ei să fie un itinerariu magic, o compunere de grădini și spații cu valori deosebite, precum și un tablou dinamic de culori în care omul să se imerseze.
◉ Grădina păsărilor e amplasată în zona din spatele casei, într-un spațiu care se poate închide ca ogradă. Aici păsările au spațiul lor în care își desfășoară activitatea și un coteț cu un spațiu generos.
◉ Tot aici poate fi găzduită și zona de compostare, care poate beneficia de prezența găinilor ce scormonesc, aerisind compostul.
◉ În această zonă sunt amplasate plantele aromate care se potrivesc unei stări de spirit meditative, precum lavandă, rozmarin, cimbru, salvie, oregano și busuioc.
◉ Aici mai întâlnim o serie de spații, cum ar fi tunelul din pădure sau luminișul cel ascuns, ce pare că dilată spațiul în profunzime.
◉ Grădina aduce un element ce oferă mister zonei, prin titlul pe care îl are, cât și prin tunelul mărginit de vegetație.
◉ Tunelul păstrează o tendință a vegetației existente, care a fost încurajată pentru a relua elementul de acces, de această dată într-o interpretare nouă, mai misterioasă.
◉ Grădina include zone în care se pot desfășura diverse activități, printre care și o zonă de luminiș.
◉ Luminișul este un spațiu obținut organic, fiind delimitat de pomii fructiferi ce umbresc zona din jurul său. Este amplasat astfel încât să fie expus diversității cromatice, unde un rol important îl au cornul cu florile lui galbene, magnolia și grupurile florale.
◉ Grădina cu culori reprezintă o parte constituentă a grădinii senzoriale, locul în care ne testăm și ne încântăm cele cinci simțuri.
◉ Acest spațiu a apărut ca rezultat al intersecției design-ului cu principiile de Feng-Shui, care propuneau existența unui cot care să preia energia dinspre aparatul de acces și să o direcționeze spre casă.
◉ Aici se găsesc plante cu scop preponderent ornamental, dar și trandafiri de dulceață, mentă sau fenicul, care prin aromele lor fac acest loc ideal pentru stat și citit o carte, pentru urmărit jocul copilului în cutia cu nisip sau pur și simplu pentru a contempla natura.
◉ În această zonă, paturile vegetale sunt dispuse urmărind traiectoria spiralei de aur și detașate astfel încât să creeze un mic labirint pentru copii.
◉ Desenul acestei grădini este soluția optimă pentru o grădină de legume în care copiii pot alerga cât doresc, fără a deranja plantele sau de a le distruge.
◉ Cea mai mică grădină din proiect o reprezintă grădina cu flori.
◉ Este reprezentată de două grupuri florale unde își vor găsi locul bulboasele – narcisele, lalelele, zambilele, brândușele și ghioceii.
◉ Această grădină reprezintă prilejul de a pune la loc de cinste florile mult dorite de către clienți.
◉ Grădina oferă priveliști spectaculoase nu doar pe timpul zilei, ci și pe timpul nopții.
◉ Sistemul de iluminare al grădinii este prevăzut pentru zonele ce pot fi folosite și pe timpul nopții, cum ar fi grădina iazului, care se află în preajma accesului casei și al garajului și zona minerală, unde se pot juca diverse jocuri cu mingea pe timpul serii sau se poate sta la povești. Cealaltă zonă luminată este cea din apropierea piațetei, a poieniței și a moviliței, toate fiind locuri plăcute pentru a te relaxa într-o seara de vară.
Ne ocupăm de proiectare și implementare în arhitectură, agricultură, permacultură, pomicultură, horticultură, zootehnie și tot ceea ce e necesar unui mod de viață cât mai autonom și sustenabil.
Dacă vrei să fii la curent cu noutățile de pe site-ul nostru, te rugăm să ne scrii adresa ta de mail. Astfel, noi îți vom trimite periodic email-uri informative!