Grădina PI – proiect

Home » Portofoliu » Grădina PI – proiect

Din dorința de a avea un spațiu cât mai productiv dar și un loc unde poți să te relaxezi și să visezi, s-a născut Grădina Pi care îndeplinește aceste condiții și nu numai. Grădina Pi reprezintă o oază de liniște, sănătate și spiritualitate.

postare de integrare

Ambianța creată în grădina Pi este una diversificată și creativă. Zumzet de poveste, provocări de proiectare datorate taluzului abrupt, activități pentru a locui grădina și spiritualitate! 

 

◉ Folosindu-ne de linii organice, am terasat spațiul și am creat mai multe zone pentru desfășurarea activităților. Geometria ne este dată prin echilibrul asimetric și liniile structurilor minerale.

concept

Grădina Pi începe să prindă contur și analizând atenți nevoile clienților noștri și provocările impuse de teren, am reușit să schițăm câteva lucruri pentru a ne face o impresie mai bună asupra grădinii. 

 

◉ În aceste zonificări inițiale, am definitivat centrele de interes prin distribuția activităților pe tot terenul luat în studiu. Am tratat totodată nevoia de bariere pentru protecția împotriva vânturilor, accesele și traseele interioare și am lucrat puțin la domeniul ce cuprinde gestiunea apelor.

concept 2

Liniile teraselor din grădina Pi, au devenit mai organice, surprinzând un model interesant de planificare și gestionare a spațiului, mărind substanțial suprafața. Trecerea de la un taluz la altul este una lină, favorizând ideea de continuitate a spațiului. 

 

◉ Pentru că acest concept de terasare este unul destul de complex și greu de înțeles doar din 2D, s-a realizat un desen de exemplificare. Acesta redă o vedere aeriană a spațiului, făcându-ne să percepem mai bine spațiul.

eroziune și umiditate

Grădina Pi se confruntă cu probleme legate de umiditatea în exces. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că solul are o structură predominant argiloasă.

 

◉ În soluționarea acestui inconvenient, am venit cu mai multe variante și recomandări referitoare la folosirea drenajului, astfel încât să evităm aceste neplăceri și să păstrăm cât mai mult apa pe teren, dar în același timp să o gestionăm cât mai eficient posibil.

terasa cu mesteceni

În grădina Pi, mestecenii au un rol foarte important din punct de vedere estetic.

 

◉ Aceștia contrastează prin albul strălucitor al tulpinii proiectat pe verdele viu al gazonului pe alocuri înflorit.

 

◉ Mestecenii reprezintă un accent pe verticală, impresionant în peisajul de față. Se crează contraste plăcute datorită scoarței deosebite ale arborilor, încadrându-se armonios în grădină.

 

◉ Cadrul este completat de plante bulboase, care au un colorit divers. Tot în această zonă se află și structurile pentru animalele sălbatice, acest loc simțindu-se ca un cadru natural.

ambianță generală

În grădina Pi s-a ajuns la o ambianță generală oferită de dinamica și portul plantelor care se integrează perfect în spațiu alături de elementele de mobilier și structuri.

 

◉ Prin complexitatea terenului și a deciziilor obiective legate de funcționalitate, am unit acest concept cu celelalte domenii: ecologic și estetic. 

 

◉ Structurile și liniile ferme ale lucrurilor minerale s-au înmuiat combinându-le cu gingășia și trăsăturile speciilor plantate, astfel grădina a devenit o poveste unde s-a plantat fericire pentru bucuria interioară și surâsuri senzoriale.

taluzul cu birou afară

Zonele grădinii Pi nu sunt doar de relaxare sau pentru grădină. Pe una dintre terasele formate se află o seră specială, destinată unui birou modern, unde stresul provocat de locul de muncă se poate diminua considerabil, fiind vorba de o zonă în aer liber.

 

◉ Nivelul scopurilor de funcționalitate, comoditate, estetică, este unul ridicat. Zona de lucru este plină de inspirație.

 

◉ Alături, beneficiind de o umbră minunată a două exemplare de Salix babylonica, este amplasat un loc de stat pentru a putea lua o pauză.

taluzul cu iaz

Terasele formate în grădina Pi au diverse scopuri, iar acest taluz nou format susține grădina iazului, unde simțul estetic este la superlativ. Tot aici se află zona de recreere și locul destinat focului de tabără.

 

◉ Iazul, de o formă organică, se integrează în spațiul grădinii, devenind punct de interes în aceasta. El satisface funcționalitatea, prin creșterea umidității, dar și scăderea temperaturii, răcorind atmosfera pe timpul verii. Astfel s-a elaborat un microclimat corespunzător dezvoltării animalelor, dar și a plantelor ce preferă astfel de locuri.

 

◉ Farmecul acestui loc este dat de legătura dintre elemente și felul în care acestea comunică, atât între ele, cât și cu restul grădinii.

taluzul cu grădina

În grădina Pi se poate remarca cu ușurință un echilibru dintre estetică, funcționalitate și productivitate ridicată.

 

◉ Straturile au un tipar organic, dar sunt ușor de construit și întreținut având un caracter repetitiv. 

 

◉ În spațiile create de grădina în formă de cheia sol, se află poziționată o grădină aromatică în formă de mandală. Aferent acestor straturi se află și o bancă de relaxare cu pergolă pentru a se beneficia de umbră.

spațiul de joacă

Copiii vor aduce farmec în grădina Pi! Beneficiind de acces și structuri de joacă pe tot sit-ul, copiii se vor putea simți ca într-un parc de joacă.

 

◉ Aferent straturilor înălțate, se află o cutie cu nisip și un tobogan, unde atunci când părinții vor fi ocupați cu grădinăritul, copiii se pot retrage și pot fi observați cu ușurință. De asemenea, datorită diversității atât din punct de vedere botanic, al faunei, cât și a diferitelor structuri, culori, texturi, copiii sunt stimulați să învețe cât mai multe lucruri.

terasă food-forest

Grădina Pi introduce conceptul de food-forest care include concomitent atât arbori și arbuști fructiferi, cât și plante cățărătoare, ierboase și legume.

 

◉ În cazul de față se dorește transformarea unei livezi într-o grădină cu sistem productiv, folosindu-ne de principiile de proiectare prin crearea micilor terase și gestionarea circulației, dar și de principiile de permacultură.

atelier de yoga

Grădina Pi are multe structuri sau amenajări care se regăsesc în esența sistemului yoga, prin condensarea stărilor de sănătate fizică și mentală, dar această zonă reprezintă apogeul poveștii.

 

◉ Amplasat strategic, retras, atelierul de yoga reprezintă locul de relaxare și de apropiere de natură. Conducându-ne la acesta, o potecă senzorială, ne stimulează diferitele simțuri, testând texturi și nuanțe variate

sera mediteraneană

Grădina Pi dispune de o seră mediteraneană care poate fi folosită atât pentru relaxare printre miresme mediteraneene, cât și pentru lucru, putându-se organiza eficient un birou din această încăpere.

 

◉ Sera va putea fi ventilată prin deschiderea obloanelor din partea sudică și nordică. Accesele în aceasta se vor putea face din 3 locuri: din casă, din foișor sau din grădină.

ambianța pe timp de noapte

Sistemul de iluminat din grădina Pi este prevăzut pentru acces și pentru iluminarea iazului, pentru crearea unei atmosfere ambientale plăcute în timpul serii, afară.

 

◉ Iluminatul lasă zonele mai îndepărtate într-o lumină difuză, creând varietate de nuanțe de umbră.

Ambianța conceptului creat

Ambianța aeriană