Grădina paradisiacă – proiect

Home » Portofoliu » Grădina paradisiacă – proiect

Valorificarea scenelor peisajului au fost realizate pe principiile proiectării peisagere. Însăși compoziția utilizată, ne condiționează organizarea interioară; în scopul final, creativ, de formare a trăsăturilor pozitive și al diminuări sau eliminării aspectelor negative.

concept

Emergența dorită ne-a rezultat o dumbravă care ascunde și dezvăluie, pe rând, priveliști interesante prin discontinuitatea și echilibrarea volumelor ce ne alcătuiesc spațiul.

◉ Spațiul familial pe care l-am gândit în acest proiect, a prins formă în conceperea unor schițe inițiale de geometrie ale terenului.

schițe

◉ Structura predefinită de acces și opusul acesteia (forma grădinii fiind una geometrică, dreptunghiulară) au fost gândite asemănător, astfel dând impresia de continuitate, că spațiul este infinit, iar povestea grădinii, prin blândețea paginilor (poienițelor) ne face să vrem să o citim necontenit.

◉ Astfel dă impresia de continuitate, că spațiul este infinit, iar povestea grădinii, prin blândețea paginilor (poienițelor) ne face să vrem să o citim necontenit.

evoluția schițelor

◉ Cu o intrare ca în grădina bunicilor, cu farmecul unui basm vegetal, în această schiță inițială, grădina se împarte în 5 zone definitorii funcționale.

◉ Prin fiecare poieniță formată, grădina pare că ne îmbrățișează, creând un peisaj natural valoros. Ambientul frumosului este structurat funcțional.

◉ La fel, legat de capitolul vegetație introdusă, s-au definitivat unele aspecte legate de distribuirea sa pe teren.

concept final

Dorința de intimitate în această grădina a fost una foarte mare, iar toate deciziile s-au luat în strânsă legătură cu acest aspect. Ne-am inspirat din tiparele prin care natura organizează spațiile interne ale organismelor vii sau însăși cavitățile subterane ale Pământului care conduc apa.

◉ În cazul proiectului nostru, esența acestui tip de organizare este crearea unui spațiu protejat și sigur care comunică cu exteriorul într-un mod controlat și subtil.

◉ Vizibilitatea în profunzime a terenului este obstrucționată de la o poieniță la alta, astfel spațiul ne trimite o invitație pentru trăirea și experimentarea spațiului și timpului prezent.

dezvoltarea conceptului

Grădina paradisiacă se deosebește de grădina clasică de la sat prin caracteristicile sale diferite. Dorim să vă arătăm planul final cu câteva zone aferente acestuia. Am vrut să păstrăm ideea unei povești încă de la început, prin folosirea poienițelor care par ca un capitol dintr-o carte fără sfârșit.

◉ Foișorul, „inima locului” va găzdui oamenii, până când se va transforma într-o locuință definitivă. Arhitectura propusă este una organică, iar dezvoltarea conceptului, dar și a proiectului, are tot aceeași formă.

  • ◉ Varianta finală pe care a luat-o proiectul acesta este una complexă, invitând biodiversitate benefică întregului spațiu.

ambientul format

Intenția finală a acestui proiect este de a lega prin complexitatea proiectului, funcționalitatea cu estetica și ecologia.

◉ Îmbrățișați de natura protectoare, locuitorii săi vor putea să alunece printr-un labirint de simțuri.

◉ Armonizând diferitele cadre din grădină, experiențele senzoriale sunt diverse, folosindu-se elemente cu texturi, forme și culori diferite.

poienița de la intrare

Grădina de la intrare reprezintă un spațiu tampon între lumea exterioară și grădina paradisiacă.

◉ Dorindu-se ca aspectul de la intrare să semene unui spațiu sălbăticit, multe specii de plante abundă în acea zonă.

◉ Pentru a asigura intimitatea, s-au folosit materiale de construcție suport și utilizarea iederei pentru obstrucționarea terenurilor și construcțiilor vecine.

poienița casei

Grădina casei produce încântare prin arhitectura folosită combinată cu podoabele lumii vegetale.

◉ Spațiul a rămas unui degajat, deschis activităților de recreere direct în contact cu iarba, de unde se poate contempla în liniște vegetația înconjurătoare sub influența majoritară a speciilor decorative.

◉ Totodată, aici se regăsește o structură estetică, o grădină de aromatice, unde miresmele parfumate și delicate vor încânta pe deplin simțurile.

poienița grădinii

Echilibrul asimetric este prezent în această grădină prin folosirea unor forme relativ repetitive, dar dispuse în diverse poziții.

◉ Modelul ocupă eficient spațiul, creând un tot unitar.

◉ Zona cea mai luminată este acea a grădinii, așadar, aici s-a poziționat și sera, ajutând la dezvoltarea frumoasă a plantelor.

poienița zonei funcționale

Grădina paradisiacă beneficiază și de o zonă funcțională, o zonă gri. Aici este și locul de întoarcere a mașinilor.

◉ În spațiul acesta se vor amplasa structuri pentru compost, fiind îndeajuns de aproape de grădina de legume.

◉ Spațiul rămas liber poate fi folosit ca depozit de materiale sau crengi tăiate din livadă.

poienița food-forest

Grădina food-forest este un sistem agroforestier de producere a hranei și conține mai multe etaje de vegetație concomitent

◉ Acest spațiu era anterior folosit drept livadă, însă s-au făcut modificări legate de acest aspect, transformând terenul într-un sistem permacultural dens, productiv și ușor de gestionat.

◉ Ne-a bucurat extraordinar de mult o dorința aparte a locuitorilor de pe acest sit, și anume, dorința de a îngriji albine.

poienița din pădure

Trama sinuoasă a aleii s-a păstrat, astfel că ajungând în „capătul acesteia”, parcă revenim la intrarea sălbăticită din grădină. Traseul devine imaginar circular, părând că acesta de fapt nu se termină niciodată, deoarece vegetația cu brațele deschise ne-a primit în poienița de intrare, și tot aceeași vegetație ne întâmpină și în această zonă, de data aceasta, predominând măreția habitusurilor arborilor în special.

◉ Băncuța de unde se pot contempla în tăcere sau admira gălăgios valorile asociate ale vegetației, se află într-un punct de cotă sub nivelul normal al terenului, părând că ne va transpune într-un alt spațiu.

gardul viu

Gardul viu din partea nord-vestică este constituit sub forma unei bariere de vânt. Prin aceasta, am ales o gamă de specii corespunzătoare care vor diminua sau elimina efectele distrugătoare, recoltele putând să se dezvolte în continuare armonios.

◉ Gardul viu din partea sud-vestică este o încântare a simțurilor și a gustului prin prezența arbuștilor fructiferi. Aceștia vor avea un habitus redus, dar se va forma un gard îndeajuns de opac și înalt. Ghivecele cu merișor se intercalează printre speciile plantate direct în pământ, dând o notă înaltă, verticală, speciei de talie redusă.

ambianța pe timp de noapte

În proiectele noastre veți observa că am folosit iluminarea doar pentru a satisface funcționalitatea, nu pentru a crea o ambianță de zi, atunci când ar trebui să ne bucurăm de lumini difuze și discrete, astfel că sistemul de iluminare este prevăzut pentru acces și doar pentru iluminarea zonelor de interes.

◉ Dispozitivele de iluminat sugerate sunt cele fotovoltaice pentru a economisi energie electrică.

Ambianța pe timp de zi

Ambianța pe timpul serii

Feedback

„Am colaborat cu IncrEdible pentru realizarea proiectului nostru drag, „Grădina Paradisiacă”. Este important într-un proiect să apelezi la specialiști, aceștia te pot ajuta să eviți greșeli, să salvezi timp și, nu în ultimul rând, să nu risipești bani. Dar și mai important este ca acești specialiști să fie și oameni de caracter, cu drag de natură și de munca pe care o prestează, iar noi am găsit toate aceste valori la echipa cu care am lucrat. În primă fază, am expus viziunea noastră legată de ceea ce dorim să realizăm, iar în cadrul ședințelor săptămânale am șlefuit fiecare aspect, beneficiind de suportul și cunoștințele lor. La final de proiect, ne-am putut plimba prin grădina noastră in varianta virtuală, iar aceasta a reprezentat o motivație puternica în procesul de implementare. Mulțumim IncrEdible pentru tot suportul acordat pe parcursul acestui proiect!”