Grădina paradisiacă – analiză fezabilitate

Home » Portofoliu » Grădina paradisiacă – analiză fezabilitate

Vegetația cucerise aproape fiecare colțișor al grădinii. Chiar dacă la prima vedere totul pare o dezorganizare fără sens, noi i-am văzut potențialul și am dedus și de ce clienții noștri erau pasionați de sit.

studiu de însorire din vară

Constatăm în simularea solară din timpul verii, că umbra arborilor este foarte puțin purtată pe teren, ceea ce indică faptul că putem integra ușor sisteme de vegetație anuală cu cerințe mari de lumină pe partea centrală a terenului.

 

◉ De asemenea, pentru gardul viu sudic se recomandă plantarea unor arbori care își pierd frunzele timpuriu toamna pentru a aduce un plus de lumină solară asupra grădinii de legume și a prelungi sezonul de coacere.

studiu de însorire din iarnă

În schemele prezente putem simula umbra purtată în perioadele importante ale anului a două rânduri de arbori de 4 m înălțime de-o parte și de alta a terenului dar și a construcțiilor vecine cu 2 nivele de aproximativ 7 m înălțime.

 

◉ Avem un scenariu în care vegetația care crește pe marginile terenului longitudinal pentru a studia umbra purtată de un eventual gard viu vegetal.

bariere de vânt

În imagine am marcat cu roșu zonele cele mai vulnerabile la vânturile reci din nord și necesitatea de a planta vegetație rezistență la vânt care să protejeze restul proprietății.

 

◉ Pe teren există deja o barieră de vegetație pionieră deasă în partea sudică formată din salcâmi.

zone și tipuri de sol

Pe teren am întâlnit două spații diferite:

 

◉ Solul acoperit sau „mulcit” în mod natural de vegetația nativă ierboasă

 

◉ Solul din zona salcâmilor are compoziția solului de pădure

testul MANSON

Proba de sol a fost recoltată din 2 zone diferite în apropierea zonei potențiale pentru gradina de legume. Pământul provine de la 10-20 cm adâncime fiind recoltat de sub stratul de vegetație.

 

◉ Avem de-a face cu un sol argilos gălbui în proporție de 90%. În general astfel de soluri sunt bogate în mod natural în minerale însă tind să se compacteze și să își piardă permeabilitatea în timp.

 

◉ Având in vedere ca pe teren crește o pășune ce nu a mai fost cosită sau arată de minim 5 ani , solul conține un oarecare procent de materie organică. Se recomandă decompactarea mecanică în zona culturilor anuale și folosirea plantelor perene cu rădăcină pivotantă împreună cu mulcirea solului în zona plantelor perene.

ambientul format

Intimitatea este un element important care a fost discutat în timpul primei vizite pe teren. Avem o parcelă îngustă de 20 m lățime și avem case vecine și anexe așezate foarte aproape de gardul terenului.

 

◉ Introducerea unor garduri vii care vor include plante cu frunze persistente care vor opaciza limitele proprietății reprezintă o soluție foarte bună, care va rezolva simultan și problema vânturilor.

 

◉ Casa bătrânească se afla într-o stare de deteriorare avansată și din punctul nostru de vedere irecuperabilă ca și locuință. Pentru a fi folosită ca și magazie de stocaj, vor fi necesare anumite lucrări: demolarea și refacerea acoperișului, refacerea pe alocuri a pereților din chirpici si lemn și consolidarea tălpii sau a fundației.