Home » Portofoliu » Grădina de la țară – analiză de fezabilitate
Grădina de la țară ne-a trezit niște amintiri frumoase din copilărie. Miroase a copilărie, a natură, a liniște, ceea ce ne face să ne gândim la un concept special care să pună în valoare adevăratul potențial al sit-ului.
studiu de însorire
◉ Studiul de însorire ne ajută să vedem unde putem pune elementele pe terenul din grădina de la țară.
◉ Odată ce s-a realizat acest studiu, putem stabili zonele în care putem așeza speciile de plante floricole și legumicole.
sezonul rece
◉ Pe suprafața grădinii de la țară este important să vedem cum influențează sezonul rece elementele și vegetația pe care ne dorim să o propunem.
◉ În schemele prezente putem simula umbra purtată în perioadele importante ale anului a vegetațieii existente la o înălțime de 8m și a unui gard de 3m înălțime.
◉ Orientarea terenului N-V vine cu anumite avantaje deoarece beneficiem de o expunere generoasă sudică.
sezonul cald
◉ În simularea solară din timpul verii pentru grădina de la țară, am constatat că umbra arborilor este foarte puțin purtată pe teren, ceea ce indică faptul că putem integra ușor sisteme de vegetație joasă în zonele mai puțin umbrite.
◉ Se recomanda plantarea de foioase în apropierea construcțiilor pentru a ne proteja de radiația solară puternică din timpul verii. Am încercuit cu roșu o zona ideală pentru amplasarea grădinii de legume care beneficiază de însorire pe tot parcursul anului.
studiu de vânt
◉ În grădina de la țară, se recomandă introducerea barierelor vegetale de vânt pentru a proteja zonele vulnerabile de curenții reci de aer din Vest, Nord-Vest și Sud-Est.
◉ Casa, grădina de legume, locurile de relaxare, dar și anumiți arbori sensibili la înghețurile târzii de primăvară pot fi protejate cu ajutorul vegetației dese rezistente la vânt.
◉ De asemenea, se recomandă introducerea unor bariere de vegetație principale în partea de Sud-Est și Nord-Vest a terenului pentru a oferi o primă protecție față de vânturile puternice.
parcela 1
◉ Prima parcelă de pe suprafața grădinii de la țară are solul nisipos-argilos, sărac în materie organică. Pe teren este prezent un tip de argilă roșie.
◉ Pe teren s-au făcut constant acțiuni de curățare și îndepărtare a resturilor organice (de obicei, părți bolnave ale copacilor), așadar solul nu a fost reîmbogățit cu materie organică descompusă.
◉ Vegetația întâlnită aici este: specii native pionier: arin, alun, salcâm, stejar și pomi fructiferi: pruni și meri preponderent + cireși în zona marginală.
parcela 2
◉ Pe a doua parcelă din grădina de la țară, soluleste nisipos-argilos cu un procent mare de materie organică. Se observă structuri bogate în biodiversitate.
◉ În zona albiei părăului, solul era evident cu o concentrație mare de Fier, scos la suprafață de bursuci.
◉ Terenul a fost îmbogățit natural datorită resturilor de materie organică lăsate abandonate pe teren.
parcela 3
◉ Pe parcela 3 din grădina de la țară, solul este nisipos argilos.
◉ Solul are diferențe foarte mari dintr-o zonă într-alta în ceea ce privește concentrația de materie organică, cu zonele pretabile pentru construcție și drum de acces principal pe teren.
◉ Solul nisipos argilos, care se prezintă cu procente intermediare de materie organică, potrivit pentru agricultură.
vegetație
◉ În grădina de la țară, vegetația este importantă și atrage atenția vizitatorilor.
◉ Pe suprafața terenului se întâlnește vegetație sălbăticită, cu mult lăstăriș și salcâmi în apropierea pârâului.
◉ Alături de mix-ul de vegetație sălbatică sunt și pomi fructiferi: cireș, pruni pe garduri și nuci.
Dacă vrei să fii la curent cu noutățile de pe site-ul nostru, te rugăm să ne scrii adresa ta de mail. Astfel, noi îți vom trimite periodic email-uri informative!