Gospodăria cu flori – analiză de fezabilitate

Home » Portofoliu » Gospodăria cu flori – analiză de fezabilitate

Multe proiecte au pe lângă dorința de a lucra în ecologic și visul de a face un business la țară. Locuri de poveste, oameni care transmit bunătate și doar lucruri frumoase am găsit în vizita noastră la acest proiect.

grădina ca business

Gospodăria cu flori ne-a uimit și ea prin calitatea imaginilor pe care le-am putut vedea. Zona este plăcută, beneficiază de însorire bună, acces la facilități și la comerț, dar se află și la o distanță rezonabilă față de oraș.

 

◉ Pentru acest proiect ne-a interesat foarte mult să vedem ce potențial are pentru a se dezvolta într-un proiect de antreprenoriat.

studiu de însorire din vară

Constatăm, în simularea solară din timpul verii, că umbra arborilor este foarte puțin purtată pe teren, ceea ce indică faptul că putem integra ușor sisteme de vegetație anuală cu cerințe mari de lumină pe partea centrală a terenului.

 

◉ Este necesar bineînțeles să plantăm cât mai intens în jurul zonelor de relaxare, pentru a ne bucura de o umbra răcoroasă.

studiu de însorire din iarnă

Orientarea solară a terenului vine cu anumite avantaje care ne vor permite să adăugăm vegetație înaltă de-a lungul laturilor mari fără a împiedica lumina să ajungă pe axul central al terenului.

 

◉ După cum se poate vedea în simulările făcute la ora prânzului, avem o perioada importanta din zi în care soarele pătrunde între rândurile de pomi așezate pe extremitățile terenului și încălzește axul central al proprietății.

 

◉ Aceasta ne va permite sa beneficiem de un gard vegetal înalt fără a afecta vegetatia din zona centrala a terenului.

studiu de vânt

Vânturile din Nord, Nord-vest vor bate cu viteza de 30 km/h doar 5-6 zile pe an în perioada rece din decembrie până în aprilie.

 

◉ Terenul este amplasat într-o zonă ferită de vânturi puternice. Identificăm prezenta unui crivat moderat în lunile de iarna care aduce un ger uscat din partea nordică.


◉ Vânturile puternice pot afecta productivitatea vegetației și pot zădărnicii izolarea locuințelor. De aceea este necesar un sistem natural și pasiv de protectie în zonele cele mai vulnerabile: grădina de legume, locuința, locuri de relaxare.

bariera de vânt

În imagine am marcat cu roșu zonele cele mai vulnerabile la vanturile reci din nord și necesitatea de a planta vegetație rezistență la vânt care sa protejeze restul proprietății.

 

◉ Pe teren exista deja o bariera de vegetație spontana deasa pe latura E-NE formată din plopi, pruni și alți arbori nativi.

 

◉ Recomandăm remodelarea și conservarea pe cat posibil a acestei vegetații dar și introducerea unor specii productive în bariera de vânt.

sol mulcit natural

Solul este acoperit sau „mulcit” în mod natural de vegetatia nativă. 

 

◉ Acesta este luto-argilos, bogat în materie organică. Pe teren sunt prezente 2 tipuri de argila evidentiata de doua culori diferite: brun închis și galben. 

 

◉ În istoricul sitului sunt mai mulți factori care au contribuit la construirea fertilitatii solului: pasunea permanentă care nu a fost cosita ani la rand, animale care au pășunat ocazional, arborii deși care au protejat solul de soare și ploi adaugand materie organică prin frunze.

Testul Manson

Proba de sol a fost recoltată din 2 zone diferite în apropierea zonei potențiale pentru gradina de legume. O parte din pământ provine de la 20-30 cm adâncime fiind recoltat din mușuroaie de cârtiță.


◉ Avem de-a face cu un sol argilos gălbui în proporție de 90%.În general astfel de soluri sunt bogate în mod natural în minerale însă tind sa se compacteze și să își piardă permeabilitatea în timp.

vegetația existentă

Am întâlnit la GOSPODĂRIA CU FLORI și pomi fructiferi: pruni, meri, peri. Prunii din vechea livada drajonează puternic creând desișuri aproape de nepătruns de pruni tineri. 

 

◉ Majoritatea pomilor fructiferi de pe teren au nevoie de tăieri de reîntinerire pentru a continua să producă pe termen lung, iar desișurile vor trebui rărite pentru a micșora concurența între indivizi.