Euonya – analiză fezabilitate

Home » Portofoliu » Euonya – analiză fezabilitate

Grădina Euonya ne-a oferit inspirația necesară de a vizualiza toate ideile pe care le avem pentru proprietarii acestui spațiu și să ne dorim să le vedem transpuse în realitate cât de curând.

studiu de însorire

Pentru a stabili unde va fi poziționat fiecare element pe teren, trebuie să întocmim un studiu de însorire care ne ajută să vedem și să analizăm modul în care umbra cade pe sol și umbrește anumite zone.

 

◉ În urma studiului putem stabili spațiile care vor fi plantate cu specii floricole ce au în comun cerințe biologice care corespund cu zona respectivă.

sezonul rece

Terenul grădinii Eunoya este orientat în partea sudică ceea ce oferă un spațiu generos care beneficiază de lumină. Trebuie să ținem cont unde amplasăm grădina de legume și plante pentru a avea multă lumină pe tot parcursul anului.

 

◉ Este important să ținem cont de latura sudică și să nu se planteze exemplare înalte deoarece ar favoriza umbra. Gardul are o înălțime de 2 metri, iar umbra proiectată pe sol are o lățime de 2 metri la ora prânzului.

sezonul cald

Grădina Eunoya, în sezonul cald este la adevărata valoare deoarece arborii au coronamentul bogat în frunze și umbresc foarte mult.

 

◉ Pe timpul verii, umbra este mai purtată pe teren începând cu ora 15. Zonele cu roșu sunt zonele care primesc radiația solară pe tot parcursul zilei.


◉ Aceste zone sunt ideale pentru amplasarea grădinii de legume care beneficiază de însorire pe tot parcursul anului.

studiu de vânt

Alături de studiul de însorire este nevoie și de un studiu de vânt efectuat în grădina Eunoya, pentru a vedea cât sunt sau nu de puternice și ce viteză are.

 

◉ Terenul este expus pe ambele lungimi scurte la vânt, atât venite din Nord-Vest, cât și din Sud-Est, care sunt foarte puternice și pot afecta creșterea plantelor.


◉ Vânturile din N, N-V vor bate cu viteza de peste 20 km/h aproximativ 9-10 zile/lună în perioada rece, din noiembrie până în aprilie, cu maximul de 14-15 zile în martie, ajungând și la peste 38 de km timp de aprox. 3 zile în această lună.

solul

În grădina Eunoya, solul este nisipos-argilos, bogat în materie organică. Pe teren este prezent un tip de argilă albă.

 

◉ În istoricul sitului sunt factori care au contribuit la creșterea fertilității solului: aducerea de pământ din exterior.


◉ Terenul a suferit compactarea utilajelor ca urmare a construirii casei.

vegetația

Solul din grădina Eunoya a fost completat cu sol nou.

 

◉ Deoarece a fost adus sol nou, vegetația existentă nu se poate observa pe toată suprafața terenului.


◉ În partea frontală și pe culoarele laterale ale casei vegetația formată dintr-un mix de plante ierboase este foarte cărnoasă/sănătoasă.