Identificarea microclimatelor locale

Home » Servicii » Analiză fezabilitate » Identificarea microclimatelor locale

Microclimatele

sunt ușor de recunoscut datorită faptului că acestea sunt zone mici, în care clima diferă de celelalte zone predominante. În acest loc poate fi mai rece sau mai cald, mai uscat sau mai umed. Poate avea lungimi de câțiva metri sau poate acoperi o zonă mai vastă.

microclimat in zona de vale

Cum se crează microclimatele?

Principalele influențe sunt date de orientarea solară, topografie, sol, apă, structuri construite și vegetație. Înțelegerea microclimatelor este necesară în citirea și interpretarea peisajului, a zonei luate în studiu. Microclimatele intră în partea de analiză de fezabilitate, deoarece cu ajutorul lor se va putea face, ulterior, propunerea de amenajare.

Ameliorarea microclimatelor nu înseamnă degradarea a ceea ce este natural, ci mai degrabă, încercarea de a da o mână de ajutor acolo unde este nevoie. Să nu uităm că nu natura a dus la crearea de soluri tasate în urma monoculturilor sau a aratului excesiv. Așadar, dacă apa nu se mai scurge bine de pe un teren, se poate interveni cu drenaj sau prin modificarea pantei. Buzunarele care prezintă risc de îngheț pot să fie deschise prin tăierea sau toaletarea arborilor pentru pătrunderea luminii solare. Zonele care sunt expuse vânturilor pot fi protejate prin perdele de vegetație.

 

Înainte de îmbunătățirea microclimatelor, acestea trebuie localizate și înțelese. Structurile, pavajul, pereții casei, absorb căldura în timpul zilei și o degajă ulterior noaptea. Diferite materiale pot absorbi diferite cantități de căldură. Părțile din sud-vest ale grădinii vor fi cele mai expuse luminii solare, indiferent de anotimp, acest lucru favorizând de exemplu, primăvara, culturile, prin creșterea și coacerea lor mai devreme.

 

Efectul produs de zonele pavate, poate fi folosit pentru grădină. Se pot adăuga trasee sau pietre între straturile grădinii, acestea crescând temperaturile și ajutând la dezvoltarea plantelor mai rapid. Astfel, legăturile între zone îndeplinesc două scopuri, de a facilita accesul și deplasarea, dar și de a favoriza culturile.

 

De asemenea, să luăm în calcul două zone, relativ apropiate ca distanță. Una se caracterizează prin intrarea plantelor în vegetație devreme, pe când cealaltă încă mai are urme de zăpadă și de îngheț. În primul rând, aici poate să difere expoziția sit-ului, deoarece se știe că în zonele cu expoziție nordică, primăvara întârzie să apară, iar toamna este mai timpurie. Acest lucru se poate observa la scară mare, însă cel mai adesea, la nivelul grădinii se pot observa diferite deosebiri între spații prin diferențe de nivel, prezența apelor, a clădirilor sau a vegetației. Astfel, fiecare grădină beneficiază de climate unice de care, atunci când sunt identificate și gestionate corect, le putem folosi pentru beneficiul nostru, îmbunătățind condițiile de mediu.

microclimat - dealuri cu pasune
microclimat - iaz cu trestii
microclimat - zona de vale impadurita

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile de pe site-ul nostru, te rugăm să ne scrii adresa ta de mail. Astfel, noi îți vom trimite periodic email-uri informative!