În urma studiilor realizate, se vor evalua riscurile la care este supus terenul cu toate calitățile și defectele sale. Toate cazurile sunt particulare, putând constitui un izvor nesfârșit al posibilităților.
Rigurozitatea prezentă și aferentă acestor studii detaliate ne va genera un document referitor la factorii ce ne influențează. Aceștia pot fi înlăturați, ameliorați sau acceptați, în vederea realizării ambianței favorabile sintezei naturii cu acțiunile omului. Toate acestea determină găsirea unor soluții prin principii și tehnici de proiectare care se vor armoniza cu mediul.
În cadrul acestei etape trebuie analizată fiecare problemă în parte, dar și la general, deoarece deciziile ce se vor lua, vor influența alte aspecte. Aceste riscuri trebuie tratate de specialiști, pentru că trebuie să se facă distincție între risc și incertitudine. Identificarea și evaluarea riscurilor trebuie să fie cât mai obiectivă în vederea obținerii unei soluționări coerente și benefice.
Majoritatea riscurilor care ne influențează activitatea sunt cele legate de amplasarea sit-ului, deoarece acest lucru nu se poate schimba. De aici, în funcție de protecția necesară, se pot lua măsuri pentru ameliorarea și altor riscuri legate de eficiența grădinii.
Riscurile legate de fenomenele naturale nefavorabile trebuie luate în considerare la fel de mult, deoarece nici acestea nu pot fi înlăturate, însă se pot gestiona astfel încât daunele să dispară sau să fie reduse la minim.
Foarte diverse sunt riscurile legate de componența și structura solului, însă acesta este unul dintre ultimele lucrări de luat în considerare, deoarece este destul de ușor de influențat prin ameliorarea sa.
Eventualele îmbunătățiri funciare efectuate vor fi bine analizate și gândite pe baza diagnosticelor oferite de analiza de fezabilitate a locului astfel încât proiectul de propunere să mulțumească beneficiarul nu doar estetic, ci și funcțional.